Deponija Duboko zagađuje i vodu

Ocedne vode regionalne deponije Duboko, koja je u plamenu, zagađuju površinske i podzemne vode, ukazuju iz Prava na vodu i užičkog Libergrafa.

bager na deponiji smeća

Deponija Duboko je gorući, ali i tekući problem, skreću pažnju iz inicijative Prava na vodu i lokalne organizacije Libergraf. Ocedne vode iz deponije Duboko, naime, zagađuju površinske i podzemne vode, navode iz ove organizacije.

Sanitarna deponija „Duboko“ ima ugrađenu nepropusnu podlogu kojom se sprečava prodiranje ocednih voda u zemlju a postoje i sabirna laguna za te vode, kao i isplaniran sistem za prečišćavanje. Međutim, zbog slabog održavanja i preopterećenosti sanitarnih kaseta, sistem prikupljanja ocednih voda je van funkcije, a prečišćavanje nikada nije ni uspostavljeno, navodi se u saopštenju Prava na vodu i Libergrafa.

Ocedne vode stižu do poljoprivrednih površina

Ocedne vode deponije su potpuno devastirale obližnji Turski potok kojim zagađenje dalje teče do reka Lužnica i Skrapež, važnih vodotokova sliva Zapadne Morave, konstatuje se. Aktivisti Libergrafa i Prava na vodu su se i sami uverili kakvo je stanje okolnih vodotokova, a pokušaće i da urade nezavisnu analizu uzorka.

„Otpadne vode iz deponija sadrže različite toksične i kancerogene materije, poput teških metala, nitrita, amonijaka i drugih organskih jedinjenja. Negativan uticaj ocednih voda na površinske vode se održava kroz narušavanje prirodne ravnoteže u vodotoku, nedostatak kiseonika u delovima vodotoka, promene u flori i fauni. Ovim vodama se služe poljoprivrednici i stočari ovog kraja, čime zagađenje ulazi u sistem proizvodnje hrane“, navodi se.

Pravo na vodu i Libergraf zahtevaju da se u planiranju sanacije i daljeg razvoja deponije obavezno isplanira i odgovorno prikupljanje i prerada ocednih voda deponije “Duboko”, bez čega se ne može govoriti o bezbednoj životnoj sredini ovog kraja.

Odgovorni za probleme su lokalni funkcioneri, nacionalne institucije i rukovodstvo JKP Duboko, kao operatera deponije, navode predstavnici inicijativa.

I.K.

Prethodni članak

Stanovnici sela Mali Izvor se merdevinama popeli u gradsku skupštinu u očajničkom pokušaju da spreče kamenolom

Krivična prijava protiv odgovornih za zagađenje životne sredine u Zrenjaninu

Sledeći članak