Desničari organizovali skup podrške uhapšenom članu Levijatana ispred prihvatnog centra za migrante

Snimak ekrana; Ultradesničari ispred Centra za migrante u Obrenovcu, Radio Slobodna Evropa / Youtube

Oko 50 ekstremnih desničara i pripadnika pokreta „Levijatan“ i „Živim za Srbiju“ okupilo se juče ispred migrantskog centra u Obrenovcu, u koji je prošle nedelje automobilom uleteo njihov saborac Filip Radovanović koji je tom prilikom uhapšen.

Desničari su se okupili, kako kažu, u znak podrške za Radovanovića koji je prošle nedelje u isti migrantski centar uleteo automobilom uz vikanje rasističkih i antimigrantskih poruka. Okupljeni su poručili da znaju da je Radovanović pogrešio, ali su dodali da je zahvaljujući pritisku medija i nevladinih orgnaizacija, koje su ga proglasile teroristom dobio pritvor do 30 dana.

Filip Radovanović iz Obrenovca, za koga mediji navode da je aktivista Srpske napredne stranke i član desničarskog pokreta Levijatan ipak je na kraju završio u pritvoru. Iako je Radovanović nakon upada u migranstki centar pušten da se brani sa slobode, na tu sudsku odluku tužilaštvo je uložilo žalbu, i njemu je određen pritvor do 30 dana.

Član Levijatana automobilom upao u migrantski prihvatni centar u Obrenovcu; Foto: Filip R. na snimku koji je sam napravio; Snimak ekrana; Lokalne novine / Youtube

Radovanović obavlja funkciju predsednika Komisije veća opštine Obrenovac za saradnju sa omladinom i udruženjima, a ujedno radi kao zaposleni i u JP Sportsko-kulturni centar Obrenovac. Na te funkcije, kako navode mediji, je imenovan kao kadar SNS.

Nakon pojavljivanja snimka koji je sam napravio dok je automobilom najpre pokušao da probije ogradu a potom i velikom brzinom uleteo i vozio se kroz prihvatni centar, na društvenim mrežama se oglasio predsednik desničarskog pokreta Levijatan koji je rekao da je momak njihov član.

Pravo na mišljenje ili ugrožavanje Drugog?

Kako su istakli desničari okupljeni na jučerašnjem skupu, i oni imaju pravo na svoje mišljenje i napominju da se ono ne bi čulo da nije organizovan protest. Jovana Stojković, doktorka koja zagovara politike protiv vakcina i sa kojom je predsednik Levijatana Bihali u koaliciji koja izlazi na sledeće izbore izjavila su „mediji smislili krilaticu ksenofobija koja ne znači ništa“.

Prema važećim zakonima Republike Srbije, zabranjeno je izražavanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva, kao što je zabranjeno i uznemiravanje i ponižavajuće postupanje koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica ili grupe lica na osnovu njihovog ličnog svojstva, a naročito ako se time stvara strah ili neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje.

Nakon incidenta u kome je učestvovao Radovanović, iz Komesarijata za izbeglice ukazali su da svi migranti u Srbiji, koji su od uvođenja vanrednog stanja izolovani u centrima, žele samo jedno, a to je da što pre napuste Srbiju i da je apsurdno da to isto žele i oni koji ih svakodnevno napadaju na društvenim mrežama.

Levijatan izlazi na izbore; Izvor: Medija centar Beograd

Bihali je na jučerašnjem skupu izjavio da je Radovanović dobio pritvor na 30 dana zbog sumnje da može da ponovi delo za koje se tereti, a da on za dva ili tri dana koliko je u međuvremenu bio na slobodi delo nije ponovio.

Bihali je takođe poručio da se oni zdušno bore protiv nevladinih organizacija, što kako kaže piše i u njihovom programu jer „to što rade je prevršilo svaku meru“. I Pokret Levijatan Srbija i Fondacija Pokret Levijatan koje vodi Bihali su registrovane kao udruženje i fondacija, odnosno po istim pravnim osnovama kao i većina nevladinih organizacija protiv kojih se bore i čiju zabranu u svojim programima zagovaraju.

I.P.

Prethodni članak

Sveta Nedelja i radnička prava

Početak kraja radničkih borbi u Subotici: nedostatak poverenja i solidarnosti

Sledeći članak