Evropski parlament je formalno zabranio rad lobistima kompanije Amazon

Lobistima kompanije Amazon su privremeno oduzete dozvole za rad u Evropskom parlamentu pošto je ova institucija usvojila zahtev dela poslanika koji su podržali i sindikati i organizacije civilnog društva.

Evropski parlament, zastave

Nekoliko nedelja nakon što su sindikati i organizacije civilnog društva podržali zahtev poslanika Evropskog parlamenta ova institucija je donela formalnu odluku da ukine dozvole za rad lobistima kompanije Amazon. Ovo je drugi put u istoriji da se ovakva zabrana sprovede, prethodno je to bio slučaj 2017. godine u vezi sa Američkom poljoprivrednom kompanijom Monsanto.

Dragoš Pislaru je Rumunski poslanik u parlamentu i predsednik parlamentarnog odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja koji je formalno zahtevao zabranu Amazona je rekao da se ta kompanije ponaša neozbiljno u odnosu sa parlamentom.

„Mi predstavljamo 500 miliona građana i ne zezamo se. Ne možete samo da kažete da vaši zvanični predstavnici nisu dostupni kada parlament pošalje upit“, rekao je Pislaru.

Dan pre nego što je Pislaru podneo zahtev za zabranu, Amazon ga je pozvao da poseti jedno od njihovih 80 skladišta. Međutim, poslanicima je zabranjeno da prave takve posete u periodu pred izbore za parlament. Komentarišući ovaj poziv Pislaru je rekao da je to samo jedan od načina kako Amazon stvara privid o saradnji iako zna da je u ovom periodu zabranjeno imati takve susrete.

Poslanici parlamenta su doneli odluku nakon više pokušaja saradnje sa Amazonom. Već smo pisali o tri takva pokušaja. Prvo, u maju 2021. Amazon je odbio poziv na saslušanje povodom optužbi za grubo kršenje radničkih prava. Zatim je u decembru 2023. godine, u poslednji čas Amazon otkazao planirane posete poslanika njenim pogonima u Nemačkoj i Poljskoj. I konačno, 23. januara ove godine, Amazon je opet odbio poziv za saslušanje u Evropskom parlamentu koji se tiče uslova rada u ovoj kompaniji, navodeći da njima taj termin „ne odgovara“.

Ovom odlukom Parlament je oduzeo dozvole za lobiranje 14 predstavnika Amazona, međutim, ova zabrana u konačnici može imati samo ograničene efekte. I pored navodne zabrane, Amazon i dalje može da poseti poslanike na druge načine. Na primer, ako ih pozove bilo koji član parlamenta, oni mogu ući u instituciju da se sastanu. Druga opcija je da predstavnik Amazona pozove poslanika i da se sretnu van parlamenta. Štaviše, Amazon je klijent raznih PR i konsultantskih firme, kao Fleishman Hillard i FTI, koji mogu lobirati u njihovo ime.

Međunarodna udruženja su zvanično pisala parlamentu u vezi ovih nedostataka u slučaju zabrane Monsanta 2017. godine. Nazvali su potez parlamenta „vrsta zabrane“ koja je nedovoljna baš zbog toga što postoje organizacije koje predstavljaju interese Monsanta, kao i Amazona, koje mogu nesmetano da nastave sa radom. Na kraju, parlament je prošle godine odustao čak i od te poluzabrane kad je Bajer kupio Monsanto.

Pislaru kaže da je parlament otvoren da odustane od zabrane ako Amazon pokaže volju da sarađuje. Međutim kako stvari stoje, čak i sa zabranom ništa neće sprečiti Amazon da nastavi po starom.

A.M.

Prethodni članak

ExxonMobil protiv aktivista

Parlament EU glasao za kriminalizaciju najtežih slučajeva uništenja ekosistema

Sledeći članak