Evropski poslanici žele da zabrane rad lobista kompanije Amazon, a sindikati ih u tome podržavaju

Više od 30 sindikata i organizacija civilnog društva podržalo je zahtev poslanika Evropskog parlamenta da se lobistima američke kompanije Amazon oduzmu dozvole za rad u ovoj instituciji. Sindikati navode da Amazon konstantno odbija saradnju sa institucijama EU kada ispituju rad ove kompanije, a posebno kada se to odnosi na bezbednost radnika u skladištima.

Evropski parlament

Pismo koje su sindikati uputili Evropskom parlamentu sadrži tri različita primera koji dokazuju oglušujući stav Amazona kada su u pitanju istrage o radu kompanije. Amazon je u maju 2021. odbio poziv na saslušanje povodom optužbi za grubo kršenje radničkih prava. Direktor kompanije, Džef Bezos, je bio pozvan da svedoči, međutim kompanija je odlučila da pošalje samo pismenu izjavu.

Drugi slučaj je bio u decembru 2023. godine kada je kompanija u poslednji čas otkazala planirane posete poslanika njenim pogonima u Nemačkoj i Poljskoj.

I konačno, 23. januara ove godine, Amazon je opet odbio poziv za saslušanje u Evropskom parlamentu koji se tiče uslova rada u ovoj kompaniji, navodeći da njima taj termin „ne odgovara“.

Međutim, u istom mesecu lobisti Amazona su održali devet sastanaka sa poslanicama parlamenta, čak i u danu nakon pomenutog saslušanja. Od 2013. godine Amazon je izdvojio 18.8 miliona evra samo za lobiranje unutar institucija EU.

„Amazon tretira naše skupštine i naše demokratske institucije, kao i svoje radnike: s prezirom. Stoga pozdravljamo članove Evropskog parlamenta koji preduzimaju konkretan korak da zabrane ulazak lobista Amazona u Parlament. Povlačeći jasnu crvenu liniju, oni poručuju da se Amazonovo antidemokratsko ponašanje neće tolerisati – bilo da se radi o sindikatima ili parlamentima“, izjavio je Oliver Rotig, regionalni sekretar UNI Global Union za Evropu.

Koalicija sindikata i organizacija civilnog društva uzrok problema vidi u tome što je Amazonu dozvoljeno da postane monopolista pa je sada njegovu moć teško kontrolisati. Praktično svako preduzeće koje želi da dostavlja svoje proizvode mora da sarađuje sa Amazonom. U 2021. godini prihod Amazona samo u Evropi je bio oko 25 milijardi evra. Hipotetički, da se evropski sektor Amazona izdvoji to bi postala treća najveća tehnološka kompanija u Evropi.

Ipak i pored ovog zahteva poslanika i sindikata potrebno je znati da bilo koja kompanija može da lobira kod poslanika Evropskog parlamenta ako se registruje u „registru za transparentnost“ i uz to dobije dozvole za fizički ulazak u prostorije parlamenta. Dakle, oduzimanje dozvole Amazonu bi samo uticalo na njihovu sposobnost fizičkog pristupa u parlamentu, ne i na njihovu registraciju u registru. Prema tome, najverovatnije je da bi Amazon nastavio da direktno utiče na zakone čak i da se ova zabrana sprovede.

A.M.

Prethodni članak

Žene i nacionalne manjine i dalje najčešća meta govora mržnje, pokazuje monitoring medija na Zapadnom Balkanu

Kako žive studenti danas: Iako kvalitetni, fakulteti postali obezvređeni, smatraju studenti

Sledeći članak