Fašisti napali Crni ovan u Novom Sadu

Lokal Crni ovan u Novom Sadu pretrpeo je najintenzivniji napad neofašista do sada.

Trojica maskiranih mladića naoružanih bokserima, palicama i nožem nasrnuli su na lokal Crni ovan u Novom Sadu u nedelju, 15. januara. Prilikom napada fizički su povređeni vlasik lokala Bojan Šovljanski i jedan gost, dok su prisutni gosti, uključujući i gošću u šestom mesecu trudnoće, istraumirani, a polomljena vrata lokala.

Na lokal poznat po antifašističkim tribinama, aktivističkim seminarima i humanitarnim akcijama napali su mladići sa fašističkim obeležjima. Napadači su nosili zastave Konfederacije, kukaste krsteve i oznake „Zentrope“ (organizacije sledbenika Hitlera), a konfrontaciju su započeli pitanjem „Gde su vama srpske zastave?“

„Pomešanih sam osećanja, između besa, razočarenja i bespomoćnosti“, kaže za Mašinu Bojan Šovljanski, vlasnik lokala. Kako dodaje, u pitanju je već četvrti napad na Crni ovan, najozbiljniji do sada. Ozbiljno je i to što ni nasilnici niti organizacije kojima pripadaju do sada nisu snosili sankcije za svoje postupke.

„I juče su nasilnici identifikovani i privedeni sa svim oružjem koje su nosili. Ponavljam da su sa sobom imali nož, boksere i palicu, koje su upotrebili“. Napadače nije sprečilo ni prisustvo trudnice, čije zdravlje i sam život su ugrozili.

„Ja sam sticajem okolnosti bio na vratima, a da su ušli, to bi bilo mnogo gore po bezbednost prisutnih“, komentariše vlasnik lokala. On je zadobio povrede leđa i akutnu paralizu desnog dela lica usled stresa, dok je njegov prijatelj, kako svedoči, dobio podlive od udaraca bokserom.

„Ugrožena je bezbednost svih nas, naših porodica. Znamo da se našim ličnim informacijama trguje u nacističkim telegram grupama. Konstantna smo meta i ne osećamo se sigurno u svom gradu i zemlji u kojoj živimo“, zabrinuto je izjavio Šovljanski.

Napadači, dvadesetjednogodišnji M. G., dvadesetdvogodišnji S. D. i dvadesettrogodišnji D. A, svi iz Novog Sada, privedeni su tokom noći. Na informativni razgovor u policiju pozvani su i svedoci napada.

„Privedeni muškarci su pušteni kući pre nego što su pušteni svedoci“, kaže za Mašinu Radivoje Jovović, predsednik novosadskog gradskog odbora stranke Zajedno. „U pitanju je značajna indicija u ovom slučaju“, komentariše.

„Policija tvrdi da su u pitanju momci koji nemaju dosijee ni istoriju nasilničkog ponašanja, iako mi imamo snimke na kojima se po njihovim pokretima i načinu organizacije vidi da se ne koriste metodama nasilja prvi put“, tvrdi Šovljanski. Po njegovim rečima, dok su tri nasilnika nasrnula na lokal dvojica su im čuvali stražu. Uprkos tome, „Priča koja ide za javnost je da su oni izašli u grad, da su se malo napili, da su usput razlupali lokal ali bez neke namere da targetiraju nekog politički ili iz mržnje“, dodaje naš sagovornik.

Nasilnici nisu zadržani čak ni na trežnjenju, već su „mirno spavali kod kuće“. Po saznanjima našeg sagovornika, nasilnici su u ponedeljak, 16. januara, izvedeni pred tužilaštvo, ali će se teretiti samo za nasilničko ponašanje, što je, smatra, najblaži prestup za koji mogu da se optuže. „S obzirom na okolnosti, mogu da se terete i za pokušaj ubistva“, smatra Šovljanski.

Crni ovan je jezgro slobodne misli i društvene kritike Novog Sada, u kome se okupljaju ljudi koji kritikuju vlast Novog Sada i drugih delova države, konstatuje Jovović. Pored fizičkih napada, Crni ovan je proteklih godina i prečesto „zanimljiv“ finansijskoj, poreskoj, „svim mogućim inspekcijama“, dodaje Jovović, koji zato zaključuje da je ovaj lokal meta političkog pritiska.

Kako je krajem 2022. pisao portal Voice, inspekcije su prošle godine zatvorile lokal na nekoliko meseci, i to „svega par nedelja nakon održavanja tribina na temu problematičnog litijuma u prostorijama“. U Crnom ovnu je, naime, sedmog jula 2022. održana tribina pod nazivom „Zeleno rudarenje“ i pravedna tranzicija: svetske borbe i zajedničke alternative, u okviru programa tokom kog je forimrana i međunarodna mreža organizacija koje se bore protiv iskopavanja litijuma.

„Momci koji su izvršili sinoćni napad jesu autentični fašisti, ali nalogodavac je negde iza i treba ga tražiti u strukturama naprednjačke vlasti“, izjavio je Jovović, dodajući:

„Ovo razumem i u jednom širem ključu. Novi Sad je u poslednjih godinu-dve razvio ozbiljnu kulturu društvenog otpora. On je rekao ‘Ne!‘ spomeniku fašistima. Novi Sad je, pored Boegrada, i prvo mesto u državi u kom će doći do promene vlasti. To mi ukazuje na paniku u strukturama vlasti i pokušaj da ovladaju Novim Sadom, da zadrže nad njim kontrolu atmosferom straha, mržnje i nasilja.“

„Što je bliži kraj jedne imperije, to su luđi njeni zakoni, a njihov zakon je, očigledno, nasilje“, ocenjuje Jovović.

Napad na Crni ovan osudile su brojne građanske i opozicione organizacije, uključujući DS, SSP, LSV, PSG, Građanska Vojvodina.

„Pokret Ne davimo Beograd zahteva da sve institucije sistema ozbiljno shvate narastajuće pretnje od fašizacije društva i ne reaguju samo kada dođe do najtežih izliva nasilja fašističkih grupa, već da se odlučno i temeljno suoče sa stvaranjem i širenjem ovih opasnih ideja mržnje i postupaka nasilja. Rast fašizma je posledica ne samo istorijskog revizionizma, već i rasta društvenih i ekonomskih nejednakosti koje stvaraju plodno tlo za rast ekstremne desnice. Srbija mora nedvosmisleno pokazati da je antifašistička i u svom nasleđu i u svojoj budućnosti“, kaže se u saopštenju pokreta Ne davimo Beograd.

Novosadska antifašistička inicijativa Digni gard, odbrani grad, koja je aktivna u borbi protiv postaljanja spomenika fašistima i kolaboracionistima, pozvala je na solidarno okupljanje koje će se održati u kafiću Crni ovan u ponedeljak, 16. januara u 19. časova:

„Iskazujemo punu solidarnost sa napadnutim ljudima i poručujemo da ćemo se samo tako, rame uz rame i saosećajno sa svakom žrtvom napada, izboriti protiv zla koje se nadvilo nad naš grad. Rame uz rame ćemo se na svakom mestu boriti protiv zla fašizma i svih njegovih zastupnika i jurišnika u Novom Sadu. Odbrani grad!“

I.K.

Prethodni članak

Transnacionalne migracije u Srednjoj i Istočnoj Europi iz intersekcijskih perspektiva rase, roda, klase i državljanstva – ELMO-va serija

Povratak popisanih: Šta nam govore preliminarni rezultati popisa 2022.

Sledeći članak