Aktivisti iz nekoliko zemalja udružuju se u borbi protiv rudarenja litijuma

Aktivističke organizacije iz Čilea, Portugala, Nemačke, Španije i Srbije potpisale su devetog jula „Jadarsku deklaraciju“, posvećujući se razmeni znanja i iskustava u borbi protiv iskopavanja litijuma.

Potpisivanjem „Jadarske deklaracije“ u Gornjim nedeljicama je devetog jula osnovana međunarodna mreža organizacija koje se bore protiv iskopavanja litijuma, namenjena razmeni informacija, pravovremenom obaveštavanju o, kako aktivisti kažu, opasnostima od multinacionalnih kompanija i organizovanju internacionalnih akcija.  

U osnivanju mreže su učestvovali aktivisti i aktivistkinje iz Čilea, Portugala, Nemačke, Španije i Srbije, na inicijativu EKO Društvene akcije i pokreta Marš sa drine. Deklaraciju su potpisali Zlatko Kokanović iz Ne damo Jadar, Cheila Rodrigues iz organizacije Extinction Rebellion iz Portugala, Rafaela Aleixo iz Fridays for the Future iz Portugala, Ramón Balcázar Morales iz Observatorio Plurinacional de Salares Andinos iz Čilea, Alejandro Palamo Rey iz organizacije Plataforma Salvemos la Montaña iz Španije, Robin Sommer iz Sand im Getriebe iz Nemačke, Milica Damnjanović, predstavnica Exctinction Rebellion iz Srbije, Bojana Novaković iz pokreta Marš sa Drine iz Srbije i Aleksandar Matković iz EKO Društvene akcije.

Na dan ranije u Beogradu održanoj pres konferenciji pojašnjeni su motivi za osnivanje mreže, te planovi za njeno delovanje i proširenje. Okupljeni aktivisti su najavili da će deklaracija uskoro biti dostupna javnosti i pozvali i druge organizacije i građane da je potpišu.

O negativnim stranama iskopavanja litijuma se razgovaralo i na tribini „’Zeleno rudarenje’ i pravedna tranzicija: svetske borbe i zajedničke alternative“, održanoj sedmog jula u Novom Sadu u kojoj su sa publikom razgovarali Bojana Novaković iz pokreta „Marš sa Drine“, Ramon Morales Blacazar iz Čilea, Cheilu Collaco Rodrigues iz Portugala, Lola Winter iz Nemačke i Mirko Nikolić iz Švedske. Tribinu je moderirao Aleksandar Matković iz EKO Društvene akcije. Govornici su predstavili specifičnosti lokalnih borbi, ukazali na sličnosti ekstraktivizma i fašizma, te pojasnili moguće alternative dominantnom modelu kapitalističke energetske tranzicije.  

Osnivanje međunarodne mreže je ostvareno u okviru programa „Ekološki pokreti i društvena kritika“ koji je organizovalo novosadsko udruženje EKO Društvena akcija, a koji je obuhvatio i niz tribina na temu opasnosti od rudarenja litijuma i po prvi put okupio organizacije iz perifernih i zemalja centra pogođenih ovom praksom. U programu je učestvovalo dvadeset gostiju iz sedam zemalja. Niz radionica na temu ekoloških pokreta i društvene kritike počeo je 27. maja, a završava se 13. jula u Novom Sadu tribinom „Politička ekologija: iskustva sa evropske poluperiferije“.

I.K.

Prethodni članak

56. Bitef festival: Nove predstave o masovnom iseljavanju srpskih lekara u Nemačku i o radnom položaju žena u domaćim pozorištima

ZA Krov nad glavom: Profesorku Draganu Milisavljević iselila izvršiteljka osumnjičena za falsifikovanje službene isprave

Sledeći članak