Firer oslobođen optužbi

Goran Davidović i Dolf Pospiš tokom skupa u Novom Sadu

Apelacioni sud u Novom Sadu je šestog marta preinačio odluku Višeg suda, kojom je Goran Davidović zvani Firer osuđen na godinu dana zatvora, nakon jedanaest godina sudskog postupka.

Vođu ustavno zabranjenog Nacionalnog stroja Gorana Davidovića, Apelacioni sud u Novom Sadu pravosnažno je oslobodio optužbi za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrepeljivosti, zbog kako se navodi „bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, jer postoji okolnost koja trajno isključuje krivično gonjenje Gorana Davidovića i da je protiv njega već vođen i obustavljen prekršajni postupak pravosnažnom odlukom Opštinskog organa za prekršaje za isto krivično delo kao i u ovom, novom predmetu“.

Davidović je osuđen krajem oktobra prošle godine na godinu dana zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti tokom napada na učesnike antifašističkog skupa „Stop fašizmu!“ koji se dogodio 2007. godine.

Antifašistički protest su tada organizovali Antifašistička akcija i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, a istog dana u dvorištu Doma vojske održan je i skup „Marš za jedinstvo Srbije“ koji je prijavio Goran Davidović, a čiji učesnici su napali okupljene na antifašističkom skupu.

Za ovaj slučaj, optužnica je podignuta krajem 2008. godine protiv Davidovića, Dolfa Pospiša i Nedeljka Pešića. Pospiš je tokom postupka priznao krivicu i osuđen je na godinu i četiri meseca zatvora, dok su Pešić i Davidović presudom Višeg suda dobili minimalne propisane kazne iako je za ovo krivično delo zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Prema rečima sutkinje Slobodanke Gutović, Davidović dobio minimalnu kaznu jer je – i ranije osuđivan za isto delo.

Davidoviću se sudilo u odsustvu, s obzirom da i pored podignute optužnice država nije sprečila njegov odlazak u Italiju, pa godinama živi i u Trstu, gde sarađuje sa svojim političkim istomišljenicima.

Inače, Nacionalni stroj je, predvođen Davidovićem, još 2005. godine napao učesnike antifašističke tribine na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, za šta je kasnije osuđen na godinu dana zatvora.

I.P.

Prethodni članak

Predsednik sindikalne organizacije Zastava oružje dobio otkaz

Netanjahuova stranka Likud ponovo je odnela pobedu na izborima u Izraelu

Sledeći članak