Predsednik sindikalne organizacije Zastava oružje dobio otkaz

Draganu Iliću, predsedniku sindikalne organizacije Zastava oružje, je juče otkazan ugovor o radu u kragujevačkom preduzeću.

Ilić je dobio otkaz nakon niza pretnji koje mu je rukovodstvo fabrike upućivalo, a o čemu je Mašina izveštavala.

Kako je Ilić objasnio za Mašinu, zvanično obrazloženje za otkaz je to što se on nije pravilno prijavio i odjavio pri ulasku i izlasku iz fabrike. Ilić dodaje da je do toga došlo tako što je procedura prijavljivanja izmenjena, o čemu on nije bio obavešten na vreme.

Draganu Iliću je otaz uručen nakon 39 godina radnog staža u Zastava oružju i preko 15 godina aktivnosti u sindikalnoj organizaciji tog preduzeća.

Podsetimo, da je Ilić, kao predsednik sindikalne organizacije, bio na čelu radničkih štrajkova tokom aprila i maja prošle godine kada su radnici tražili bolje uslove rada, veće plate, ali i izuzimanje fabrike iz postupka privatizacije odbrambene industrije Srbije.

On je, takođe, zastupnik društvenog kapitala u Skupštini preduzeća – što takođe može da bude razlog razlog za pritiske kojima je bio izložen i nakon štrajokva.

Naime, nakon prošlogodišnjih štrajkova Ilić je bio suočen sa nekoliko krivičnih prijava, umanjenjem zarade, privođenjem, pretnjama i prisluškivanjem, dok je sindikalna organizacija na osnovu anonimnih prijava kontrolisan od strane poreske i finansijske policije, o čemu smo, takođe, pisali na Mašini.

A.J.

Prethodni članak

Kome smetaju jake Dveri?

Firer oslobođen optužbi

Sledeći članak