Gde je Srbija na lestvici kontracepcijskog atlasa Evrope?

Srbija ulaže manje od ostalih evropskih zemalja u dostupnost kontracepcije u okiru javnog zdravstvenog sistema.

foto: marko miletić; kafić; zemun;

Evropski parlamentarni forum za seksualna i reproduktivna prava je predstavio novi Atlas kontracepcije.

Kako se navodi na sajtu foruma, Atlas je prvi put pokrenut 2017. godine. U njemu se rangira 46 zemalja širom Evrope po nizu mera koje se odnose na kontracepciju: od pristupa informacijama do nadoknade troškova za odrasle, mlade i ranjive grupe za pristup kontraceptivnim uređajima.

Na predstavljanju je napomenuto da je „pristup pristupačnoj i dostupnoj kontracepciji osnovno pravo za sve u modernoj demokratiji“ , te da Atlas nudi jasnu sliku o tome kako različite evropske zemlje stoje po ovom pitanju.

Podaci pokazuju da pristup kontracepciji još uvek nije ujednačen širom Evrope. Ovogodišnji Atlas kontracepcije ima nešto širi obim od prethodnih izdanja, navodi se na sajtu, jer uzima u obzir vrstu kontraceptivnih sredstava obuhvaćenih nacionalnim zdravstvenim sistemima.

Atlas pokazuje osnovne podatke po kojima se vidi da 19 evropskih zemalja (41%) pokriva kontracepciju u svojim nacionalnim zdravstvenim sistema, svega 13 zemalja (28%) pokriva kontracepciju za mlade do 25 godine ili starije, dok 41 zemlja omogućava savetovanje u okviru nacionalnog zdravstvenog sistema.

Prema ovom Atlasu, Srbija ulaže manje od ostalih zemalja u dostupnost kontracepcije u okiru javnog zdravstvenog sistema, nema programe ni za mlade ni za osetljive grupe. Podaci pokazuju da je savetovanje o kontracepciji dostupno u Srbiji na sličnom nivou kao i u ostalim zemljama. Pokazalo se da država ne radi dovoljno na informisanju građanki i građana, jer su informacije o kontracepciji dostupne samo na sajtovima nevladinog sektora, da nema dovoljno dostupnih informacija o kontracepciji i troškovima.

Prema rangiranju od zemalja u regionu, ispod Srbije se nalaze Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, dok su bolje rangirane Albanija i Slovenija.

I.P

Prethodni članak

Pokret za stambenu jednakost alarmirao Specijalnog izvestioca Ujedinjenih nacija za pravo na adekvatno stanovanje

Poljska: nehumani uslovi u centrima za migrante

Sledeći članak