Građani održali protest protiv izlivanja mazuta u reku Rašku u Novom Pazaru

U reku Rašku kod Novog Pazara izlio se mazut iz gradske toplane. Protestujući protiv zagađenja životne sredine građani su se u nedelju, 19. juna na poziv inicijative Za zdrav Novi Pazar okupili na mestu izlivanja pod sloganima „Stop nemaru” i „Hoćemo zdravu životnu sredinu”.

Predstavnici inicijative ovom prilikom su od vlasti javno zahtevali da hitno zaustavi i spreči buduća izlivanja mazuta u reku i pokrene postupke protiv odgovornih lica, a od gradskog Zavoda za javno zdravlje da izda izveštaj o uticaju katastrofe na zdravlje ljudi.

Jedan od organizatora, Ado Marovac, je konstatovao da su sve reke u ovom delu zemlje ugrožene zbog neodgovornosti vlast i nedostatka sistemskog pristupa problematici upravljanja vodnim resursima:

„Reka Trnavica je otvorena kanalizacija, reka Raška je devastirana do svog izvorišta, a ništa bolja situacija nije ni sa rekama Jošanicom i Ljudskom”.

Kako piše Radio Slobodna Evropa, u reci Raškoj se pre dve nedelje pojavila crna mrlja, da bi nakon nekoliko dana inspekcijske službe potvrdile da je u pitanju mazut iz „Gradske toplane”. Građani od nadležnih traže i izgradnju kolektora i sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

„U slučaju da se u roku od mesec dana ne desi nikakva pozitivna promena, mi ćemo ponovo da organizujemo proteste i vršićemo neke druge pritiske, pravno adekvatne”, izjavio je Marovac na protestu.

On je skrenuo pažnju na to da su na okupljanje došli građani različitih verskih, nacionalnih, političkih i ideoloških opredeljenja, odnosno, kako se izrazio „kako god su nas delili dosad”. Aktivisti kažu da su ubeđeni da svi građani Novog Pazara, i oni koji nisu prisustvovali skupu, žele zdrave reke i životnu sredinu, jer, po njihovim rečima, u tome nema neutralnih: „Oni koji su neutralni podržavaju zlo”.

„Nadam se da će ovo da bude prekretnica u smeru u kom treba da se krećemo”, dodao je Marovac.

Podsetimo, neprečišćene otpadne vode predstavljaju najveći problem u oblasti vodnih resursa u Srbiji. Pored toga što najveći deo komunalnih otpadnih voda u reke dospeva bez prečišćavanja, zabrinjavajuće česti su i slučajevi izlivanja toksičnih materija industrijskog  porekla. Kako je nedavno izjavila geološkinja Nataša Đokić, iako u Srbiji deo industrija odgovorno postupa sa svojim otpadnim vodama, puno je „malih proizvođača koji su ispod radara inspekcije i javnosti”.

Iz inicijative Pravo na vodu, koja se pridružila protestu, kažu da su na okupljanje došli sa porukom „Ko vodu brani na dobroj je strani” da bi istakli da su danas građani prinuđeni da čistu vodu zahtevaju na ulici. Po rečima aktivista, sa svakim novim protestom borba za vodu postaje u našem društvu upadljivije važno pitanje.

I.K.

Prethodni članak

Svetski dan izbeglica: raseljeno preko jednog procenta svetske populacije

Otpor otimanju stambenog prostora u Klužu, Silicijumskoj dolini Istočne Evrope

Sledeći članak