Građanski preokret: Tvrdnje Linglonga o poštovanju propisa su licemerne

Građanski preokret tvrdi da je saopštenje kompanije Linglong o tome da će “uvek poslovati po strogim principima, poštujući pravila i regulative i da će strogo voditi računa o zajednici u kojoj posluje” neistinito.

Zrenjanin

„Kineska kompanija Linglong gradi svoju fabriku autoguma u Zrenjaninu kršeći veći broj zakona u oblasti građevinarstva, zaštite životne sredine i ljudskih prava“, navodi se u reagovanju Građanskog preokreta na tvrdnje predstavnika kompanije Linglong da ovo preduzeće posluje po strogim principima i poštujući zakon.

Podsetimo, Linglong je pre nekoliko dana demantovao navode Građanskog preokreta da kineska firma u Begej ispušta neprerađenu otpadnu vodu sa gradilišta fabrike guma u Zrenjaninu. Građanski preokret je prethodno optužio Linglong da cevima velikog prečnika gradilište fabrike guma u Zrenjaninu direktno povezuje sa rekom Begej, da kroz njih ispušta otpadne vode sa gradilišta, te da namerava da kroz iste cevi ispušta i kompletan tečni otpad iz buduće fabrike.  

Iz Linglonga, su, međutim, naveli da su kanali koje su snimili i objavili aktivisti Građanskog preokreta namenjeni isključivo odvođenju atmosferske vode i izgrađeni u skladu sa relevantnim propisima:

„Povodom izveštavanja medija da je došlo do izlivanja otpadnih voda iz naše fabrike, kompanija Linglong nedvosmisleno izjavljuje da su navodi u potpunosti netačni. Izlivanja otpadne tehnološke vode svakako nije bilo, a u okviru fabričkog kompleksa su u skladu sa zakonom projektovani zasebni sistemi za odvođenje atmosferske, sanitarno-fekalne i tehnološke otpadne vode, koji su trenutno u fazi izgradnje”, nanedeno je u saopštenju koje je Linglong uputio medijima.

U najnovijem saopštenju iz Građanskog preokreta sada javnosti skreću pažnju na prethodne prekršaje za koje odgovornim smatraju rukovodstvo Linglonga.

„Na gradilištu te fabrike ustanovljen je nehumani odnos prema građevinskim radnicima iz Vijetnama, uz sumnju na trgovinu ljudima u cilju radne eksploatacije, što je protivno zakonima Srbije”. naglašavaju iz Građanskog preokreta. U saopštenju se dodaje da se fabrika guma Linglong gradi bez integrisane studije o proceni uticaja na životnu sredinu (protivno Zakonu o proceni uticaja na životnu sredinu), te da je pokrajinski građevinski inspektor prošle godine na gradilištu utvrdio izgradnju objekata bez građevinske dozvole (protivno Zakonu o planiranju i izgradnji).

Građanski preokret navodi i da je Linglong optužen za zagađivanje životne sredine i u Kini, i to od strane kineskog minsitarstva za ekologiju i zaštitu životne sredine.

„Zbog svega navedenog, saopštenje kompanije Linglong da radi u skladu s propisima i da nije opasni zagađivač prirode, predstavlja licemerje veće od njenih gigantskih proizvodnih pogona”, zaključuje se u saopštenju Građanskog preokreta.

I.K.

Prethodni članak

Dan građevinara – plate ispod proseka, rad na crno i česte povrede na radu

Diplomatija zastrašivanja – kako je Daleki Istok postao žarišna tačka od koje zavisi svetski mir?

Sledeći članak