Linglong: Ne ispuštamo otpadne vode u Begej

Kompanija Linglong International Europe demantovala je navode Građanskog preokreta da u Begej ispušta neprerađenu otpadnu vodu sa gradilišta fabrike guma u Zrenjaninu.

Ulaz na gradilište Linglonga

„Povodom izveštavanja medija da je došlo do izlivanja otpadnih voda iz naše fabrike, kompanija Linglong nedvismisleno izjavljuje da su navodi u potpunosti netačni. Izlivanja otpadne tehnološke vode svakako nije bilo, a u okviru fabričkog kompleksa su u skladu sa zakonom projektovani zasebni sistemi za odvođenje atmosferske, sanitarno-fekalne i tehnološke otpadne vode, koji su trenutno u fazi izgradnje”, kaže se u demantiju tvrdnji Građanskog preokreta koje je Linglong uputio medijima.

Iz Linglonga navode da su kanali koje su snimili i objavili aktivisti Građanskog preokreta namenjeni isključivo odvođenju atmosferske vode, odnosno kišnice, u skladu sa relevantnim propisima.

Podsetimo, Građanski preokret je prethodnih dana optužio Linglong da cevima velikog prečnika direktno povezuje gradilište fabrike guma sa rekom Begej. Iz Građanskog preokreta su tvrdili da se kroz ove cevi i kanale ispuštaju otpadne vode sa gradilišta, te da će se kroz njih ispuštati i čitav tečni otpad iz fabrike za proizvodnju guma koja je u izgradnji. Ove tvrdnje iz Građanskog preokreta su potkrepili video snimkom cevi i kanala, te ocenom da gradsko postrojenje za preradu otpadnih voda, koje je takođe u izgradnji, neće biti dovoljno veliko da pokrije objedinjene potrebe grada i fabrike.

Predstavnici kineske kompanije, međutim, takođe navode da je u okviru industrijskog kompleksa već izgrađeno postrojenje za tretman industrijskih otpadnih voda koje će uskoro biti pušteno u probni rad. Izgradnja ovog postrojenja je, naglašava se, bila obuhvaćena prvobitnim planovima za izgradnju fabrike, u skladu sa zakonskim obavezama i važećim standardima. Prerađena voda iz postrojenja neće se ispuštati u Begej, već u gradsku kanalizaciju, tvrde iz Linglonga.

Aktivisti su upozoravali na to da bi izlivanje fabričkih otpadnih voda u Begej izazvalo ekološku katastrofu. Iz Linglonga navode da razumeju zabrinutost lokalne zajednice, ali i tvrde da posluju po strogim principima, poštujući pravila i zakone.

I.K.

Prethodni članak

Dan rudara, 6. avgust, obeležava se pod senkom pogibije osam rudara u rudniku Soko

Nacionalizujte energetske kompanije, poručuju vlastima britanski sindikati

Sledeći članak