Inicijativa pacijenata Paunove: 80 dana bez adekvatne medicinske pomoći, najavljen protest

Danas je 80 dana od kako su pacijenti Dnevne bolnice za bolesti zavisnosti „Prim. dr Branko Gačić” ostali bez adekvatne medicinske pomoći – izabranog načina lečenja, celovitom sistemskom porodičnom terapijom u zajednici.

Prostorije Dnevne bolnice za bolesti zavisnosti

Prošlo je više od mesec dana od prvobitnog roka za koji je Ministarstvo zdravlja obećalo preseljenje Dnevne bolnice u privremeni prostor Zdravstvene stanice DZ Vračar, a koji nije ispoštovan. Od nadležnih iz Ministarstva zdravlja i Instituta za mentalno zdravlje tražili smo odgovor na jednostavno pitanje: Kada ćemo biti preseljeni?, no odgovor nije stigao formalnim putem, niti na sastanku sa Ministarstvom zdravlja, već ponovo, putem medija. Ovako počinje saopštenje za javnost koje potpisuje Inicijativa pacijenata Paunova.

Podsetimo, prostorije dnevne bolnice se ne koriste Rešenjem Odeljenja za građevinsku inspekciju iz jula ove godine. Kako smo ranije pisali, pacijenti iz Paunove tokom čitavog tog perioda svake nedelje protestuju u okviru dvorišta Dnevne bolnice u Paunovoj.

Posle dva meseca bez ikakve formalne komunikacije, navodi se u saopštenju, ili odziva na pozive Inicijative za javni dijalog, „prošle nedelje Inicijativa pacijenata je pozvana na sastanak sa VD pomoćnicom ministra Slađanom Đukić, zajedno sa predstavnicima Instituta za mentalno zdravlje, na čemu smo bili zahvalni, očekujući da ćemo dobiti odgovor na pitanje. Međutim, na ovom sastanku, dva dana uoči protesta ispred Ministarstva zdravlja, predočen je početak preseljenja za „nekoliko dana“ kao zvanična informacija Ministarstva, a od pacijenata zatraženo poverenje i strpljenje – dakle, ostavljeni smo još jednom bez odgovora.“

I dalje se procesi nadležnih vode bez formalnih dokumenata, ugovora, rešenja ili projektnog plana rekonstrukcije prema kome se sprovode radovi u Zdravstvenoj stanici DZ Vračar – bez definisanog roka kao i opredeljenja tog objekta za privremeno rešenje za pacijente iz Paunove. Dan nakon protesta, i ovoga puta, neformalno, putem medija, saznajemo za novi stari rok od još mesec dana – ponovljeni model sa početka problema, kažu iz ove Inicijative u saopštenju.

Kako navode, bez obzira na navedeno, pacijenti koji su i do sada u svojim motivima, namerama i protestima već preko 2,5 meseca bili dostojanstveni i poštujući prema nadležnim institucijama, ali takođe i iscrpljeni i desetkovani posledicama nastalih usled neodgovornosti i ignorisanja nadležnih – nude strpljenje od dve nedelje od prethodnog protesta, te prave pauzu sa protestom ovog četvrtka.

Incijativa pacijenata Paunove najavljuje naredni, jedanaesti protest Inicijative pacijenata Paunove, biće održan u četvrtak, 19. oktobra u 17 časova ispred Ministarstva zdravlja u Nemanjinoj 22. U podršku Inicijativi pacijenata Paunove, na apel za odbranu njihovih prava na izabrano lečenje u celosti, uključilo se i više političkih stranaka i organizacija civilnog društva – koje će na svojstvene načine proširiti glas o delovanju Inicijative u odbrani narušenih prava pacijenata i ukazati na opšte-društveni značaj borbe za mentalno zdravlje i očuvanja sistemske porodične psihoterapije u zajednici kao najuspešnijeg modela lečenja bolesti zavisnosti, navodi se u saopštenju.

Od kako smo pre više od dva meseca praktično izbačeni na ulicu, očajni smo zbog drastično povećanog broja kriza, odustajanja od lečenja i recidiva pacijenata u svim terapijskim grupama, upozoravaju iz ove Inicijative i dodaju „da je adekvatna, izabrana, medicinska pomoć ustavno i zakonsko pravo svakog građanina, kao i da je Dnevna bolnica „Prim. dr Branko Gačić” specijalizovana i za lečenje posebno ranjivih grupa, kao što su adolescenti od 12-18 godina, kao i žena koje se leče od alkoholizma, kockanja i psihoaktivnih supstanci.“

I.P.

Prethodni članak

Zahtevi za bliže definisanje diskriminacije na radu u toku perimenopauze i menopauze

Svaki drugi stan je bez instalacije za grejanje, saznajemo iz nove publikacije zavoda za statistiku

Sledeći članak