Kako smo obeležili Prvi maj tokom pandemije

Radnici iz Rume na online protestu Socijaldemokratske unije; Foto: Đani Bardoti

Međunarodni praznik rada Prvi maj ove godine protiče u specifičnoj atmosferi koju određuje pandemija koronavirusa. Prvi maj u Srbiji protiče u znaku produženog policijskog časa koji je sprečio skupove ovim povodom tako da nakon dužeg vremena neće biti ni protesta ni proslava.

Dok će većina radnika i radnica u Srbiji Prvi maj provesti zatvoreni u svojim domovima, sindikati u nekim od najvećih američkih kompanija iz sektora logistike i trgovine će danas stupiti u štrajk, što bi mogla da bude jedna od najvećih radničkih akcija poslednjih godina u toj državi. U nekim državama, kao što je Grčka, sindikati su organizovali protest uz održavanje fizičke dostance među učesnicima.

Bez mogućnosti organizovanja protesta sindikati u Srbiji su se javnosti i članstvu obratili preko saopštenja. Socijaldemokratska unija je pozvala članstvo i simpatizere da se fotografišu sa prigodnim parolama kako bi organizovali online protest, dok je inicijativa Ne davimo Beograd pozvala javnost da se u „20:05h, sa prozora i balkona naših domova, zajedno napravimo buku i poručimo da Srbija ne pristaje na diktaturu, ali ni na robovske uslove rada radnika”.

Prvomajski protest 2019. godine u Beogradu; Foto: Marko Miletić / Mašina

Kriza pokazala vrednost svih radnika i radnica za funkcionisanje društva

Osim zdravstvenih radnika, koji se nadlјudskim naporima bore na prvoj liniji odbrane od virusa, i trgovci, komunalci, apotekari, pekari, građevinari i mnogi drugi, koji su retko u fokusu javnosti, potvrđuju da se bez njihovog rada ne može odvijati normalan život, saopštavaju iz Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

Iz ovog sindikata kaži i da nije dovolјno da se ovim ljudima samo zahvalјujemo aplauzom:

Već su njima i svim ostalim zaposlenima potrebne veće plate, bolјi uslovi rada, uklјučujući i bolјu zaštitu zdravlјa i sigurnost na radu. Smatramo da ova kriza može biti prekretnica i putokaz vlastima i poslodavcima da ulažu u radnog čoveka, koji jedini stvara materijalnu vrednost i od čijeg rada zavisi svaki profit preduzeća i budžet zemlјe, zaključuje SSSS.

Predsednik UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković, smatra da je „pandemija odličan izgovor za već prisutnu recesiju, trgovinske ratove, decenijsku stagnaciju plata zaposlenih, uz paralelno ekstremno bogaćenje magnata koji onda kupuju medije, političare i takozvanu stručnu javnost.“.

On poručuje i da će „Nezavisnost“ staviti „na stub srama svakog poslodavca koji otpušta radnike a da nije učinio sve, uz pomoć države, da ih zadrži“.

Osudićemo svako slugeranjsko ponašanje i beg od javne reakcije među sudijama, ljudima u javnoj upravi, medijima i akademskoj javnosti. Jadni su oni koji znaju a ćute ili, čak, lažu iz interesa. Na stub srama ćemo staviti svaku politiku i stranku koja se servilno ponaša prema stranim kompanijama koje ne poštuju elementarnu radnu zaštitu i prava zaposlenih, one koji bi sve da rasprodaju, a da na pozicije postave svoje poslušnike i mediokritete, zaključuje Stojiljković.

I sindikat „Sloga“ ističe štetnost „naklonosti aktuelne vlasti prema stranim investitorima“. Iz ovog sindikata kažu da je tužno kako vlast i kompanije „radni narod doživljavaju i tretiraju isključivo kao ogromno polje jeftine radne snage i profita“.

Otužno je, međutim, to što su i vlast i takozvana struka tokom pandemije bili nemi na radničke vapaje iz niške i leskovačke Jure, ali i drugih firmi i državnih ustanova, ćuteći o problemima dopuštali su njihovu najgrublju eksploataciju, hapšenje i progon sindikalnih aktivista, saopštava Sloga.

Saopštenjem se oglasila i Konfederacija slobodnih sindikata koja kaže da u „današnjoj surovoj realnosti borbe za ljudske živote sa nevidljivim neprijateljem“:

Radnici i sindikati treba da vide šansu da vrate izgubljene slobode, prava i dostojanstvo svakoj radnici i radniku, svakom ljudskom biću, koje jeste i biće samo deo života na ovoj našoj planeti Zemlji.

Prvomajski protesti u Atini 2010. godine; Foto: Joanna / Flickr

Sindikat to smo mi

I brojni međunarodni sindikati svoje aktivnosti ovog Prvog maja prebacuju na internet i saopštenja kao osnovne nosioce poruka.

Generalni sekretar Unite the union, Len MekKlaski je poručio da iako ove godine neće biti marširanja na ulicama zbog pandemije koronavirusa, radnički doprinos društvenom blagostanju nije nikada bio očigledniji:

Za vaše žrtvovanje i herojske napore zaslužujete naše divljenje i zahvalnost, i važnije, zaslužujete dostojanstvene plate, bezbedan i siguran posao.

Nemački sindikat IG Metal je takođe ostao u kućama ali je pozvao na solidarnost.

Generalna sekretarka UNI Global Kristi Hofman je rekla da je „Prvi maj dan kada slavimo naše borbe i pobede i ponovo poručujemo da se borimo za bolji svet.“

U svim krajevima sveta, sindikati se svakodnevno bore kako bi zaštitili radničku sigurnost i prihode tokom pandemije, poručuju iz Uni Globala.

I nemački Ver.di proslavu ovog važnog dana u vreme fizičke distance pomera online, oni najavljuju brojne akcije kojima će članovi ovog sindikata biti još vidljiviji: „Jer sindikat, to smo svi mi!“.

Francuska Konfederacija sindikata (CGT) napominje da baš zbog pandemije, ovaj Prvi maj treba da bude više nego ikada međunarodni dan borbe radnika:

Živimo zahvaljujući zaboravljenim, nevidljivim ljudima koji nastavljaju da rade, najčešće pod rizikom sopstvenih života. Žrtvovanje zdravlja radnika nije dozvoljeno. Zdravlje, sigurnost, štrajk, pravo na organizovanje moraju se poštovati! Žrtvovanje prava radnika na oltaru ekonomije nije podnošljivo i ne može se nastaviti bez obzira na situaciju, saopštava CGT.

Generalni sekretar Evropske konfederacije sindikata, Luka Visentini je poručio da nam danas treba više solidarnosti nego ikada, posebno sa radnicama i radnicima koji obavljaju poslove u esencijalnim službama, onima koji su dobii otkaze ili su im ugovori suspendovani dok traje pandemija. On je takođe podsetio da su sindikati front odbrane za te ljude:

Zahtevamo pun oporavak I nećemo dozvoliti da se vratimo na nezaposlenost i mere štednje.

M.M., I.P.

Prethodni članak

Zajedničko saopštenje umetnika i radnika u kulturi povodom Prvog maja: Dostojanstven rad za sve!

Krov nad glavom zahteva od države da pomogne najugroženijima

Sledeći članak