Konferencija posvećena umetničkoj kritici druge polovine 20. veka u Srbiji i Jugoslaviji

U petak 11. decembra u 18 časova počinje online konferencija „Umetnička kritika druge polovine 20. veka u Srbiji i Jugoslaviji: Stanovišta, koncepti, rasprave“ koju organizuje međunarodno udruženje likovnih kritičara AICA – sekcija Srbija tokom decembra 2020. i januara 2021.

Ovim programom AICA-Srbija pokreće višegodišnji istraživačko-obrazovni projekat kritičke istorizacije likovne kritike u Srbiji i Jugoslaviji posle Drugog svetskog rata. Kako se navodi u najavi projekat je podstaknut savremenim raspravama o krizi kritike, ili nestanku njenih društvenih efekata usled prekomerne proizvodnje i potrošnje sadržaja, usled gubitka pažnje, udubljivanja i brige, odnosno „krađe“ vremena potrebnog za složene procese saznanja i rasuđivanja.

Reč je o fenomenima koji se danas naširoko diskutuju u medijskim i društvenim teorijama, uglavnom kao posledica ubrzavajućeg i sve-svarujućeg metabolizma globalne umreženosti, hiper-kapitalizma i proizvodnje instant-realnosti. Naročito je aktuelna diskusija o sprezi ovog mehanizma sa ideološkim efektima vladajuće politike populističke desnice i njenog ciničnog odnosa prema znanju, intelektu i stručnosti.

Pilot izdanje projekta će predstaviti šest izlaganja istoričarki umetnosti, likovnih kritičarki i teoretičara kulture i medija: Stevan Vuković, Jelena Stojanović, Vladimir Jerić Vlidi, Jelena Vesić, Maja Ćirić i Dejan Vasić.

Izlaganja će biti izvedena u video formatu, sa pratećom diskusijom na platformi ZOOM za 100 posetilaca i učesnica; dan kasnije, snimak svakog predavanja i diskusije će za širu publiku biti dostupan na AICA Srbija YouTube kanalu. Detaljnije o programu, kao i o načinu prijavljivanja za učestvovanje možete se informisati na internet stranici AICA Srbija.

Međunarodno udruženje likovnih kritičara AICA – Sekcija Srbije aktivno radi od osnivanja 1955. godine. U pitanju je dobrovoljno, neprofitno, nestranačko i nepolitičko udruženje koje okuplja likovne kritičare i kustose čije se stručne i profesionalne delatnosti odnose na kritiku i pisanje tekstova o umetnosti u medijima, na edukaciju, na pripremu i realizaciju izložbi, a radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva na polju razvoja i unapređenja moderne i savremene umetnosti.

Zajedno sa Asocijacijom Nezavisna kulturna scena Srbije, Udruženjem likovnih umetnika Srbije, Savezom udruženja likovnih umetnika Vojvodine, Stanicom Servisom za savremeni ples i udruženjem BAZAART, AICA Srbija je osnovala Fond solidarnosti, kao privremeni zajednički projekat čija je osnovna funkcija solidarna pomoć ugroženim radnicima i radnicama iz polja kulture koji nisu dobili drugi vid pomoći od države Srbije ili lokalnih samouprava. Akcija solidarnosti je uspela da dodeli jednokratnu novčanu pomoć za 177 kulturnih radnika i radnica iz čitave Srbije.

M.D.

Prethodni članak

Život mladih u Srbiji za vreme pandemije: ugroženo pravo na rad i pad zarada

RERI: Po čijem nalogu vazduh ubija Beograđane?

Sledeći članak