Košutnjak treba da bude prostor za ljude, a ne građevinsko zemljište

Foto: Petlovo brdo / Facebook

Tokom noći između srede i četvrtka posečena su stabla u parku u Koštunjaku kako bi se pripremio teren za sprovođenje projekta izgradnje sportskog kompleksa na ukupnoj površini od 33 hiljade kvadratnih metara. Prema tvrdnjama naših sagovornika, ukupna vrednost projekta je 12 miliona evra.

Oko 7 uveče su nam javili da je došla mehanizacija da seče stabla i odmah smo došli na lice mesta. Nisu bila prisutna službena lica „Zelenila Beograd“ ili „Srbijašuma“, niti su vozila imala tablice. Kada god se seče drveće, moraju da budu pristutni šumski tehničar ili šumarski inspektor. Posebna priča je što je njihovo radno vreme do pola 4 i što seča može da se radi samo tokom dana. U trenutku kada smo se pojavili nisu imale nikakve papire. Nisu imali radni nalog, plan o seči, nikakva dokumenta. Na kraju se pojavio navodni šef gradilišta koji je doneo papire.

Ovako Dejan Jovanović, nezavisni odbornik u Skupštini opštine Rakovica za Mašinu opisuje situaciju u Košutnjaku od pre dva dana.

Odmah smo pozvali policiju, ali sve vreme smo imali intenzivnu komunikaciju koja je trajala dva sata i policajce je stalno neko zvao. Moj utisak je da im je neko moćniji na kraju rekao da oteraju prisutne građane. Nisu mi dali da imam uvid u papire, samo su policajci pogledali papire i rekli nam da je sve u redu, dodaje Jovanović.

Foto: Petlovo brdo / Facebook

Ovim dešavanjima prethodila je izgradnja veštačke stene u parku u vrednosti od 12 miliona evra, zbog čega je održan protest u martu 2019. Okupljeni na protestu su tada tražili da se spreči dalja urbanizacija Košutnjaka uz zahtev da se park vrati u ruke građana.

Tada se već videlo da nešto nije u redu. Nas nekoliko sa Čukarice i Rakovice je krenulo da traži papire i tako smo došli do saznanja o celom projektu. Otkrili smo da je izgradnja stene samo deo projekta koji je ukupno vredan 12 miliona evra i koji će obuhvatiti deo Košutnjaka od ulice Kneza Višeslava, preko trim staze, Republičkog hidrometeorološkog zavoda, pa sve dole do ulice Blagoja Parovića. Ukupna površina prostora je 33 hiljade kvadratnih metara, dok je površina na kojoj će biti izgrađen raznorazni sadržaj 21 hiljada kvadratnih metara. Investitor je Republika Srbija, odnosno Republički zavod za sport i medicinu sporta. Doneli su odluku da se najlepši deo Košutnjaka definiše kao „zona vrhunskog sporta“ i da za potrebu vrhunskog sporta naprave multifunkcionalnu halu. Na tom prostoru će betonirati, graditi nove hala i bazene, pri čemu bazeni već postoje u neposrednoj blizini. Uz to doneli su odluku da se proširi kapacitet hotela „Trim“, koji je takođe u okviru Republičkog zavoda za sport, objašnjava Jovanović.

Ilustracija izgleda budućeg kompleksa; Izvor: rzsport.gov.rs

Najavio je i dalje aktivnosti u borbi protiv izgradnje sportskog kompleksa i pozvao je građane da se priključe protestima.

Naš predlog je da se sledeće subote održi protest u Košutnjaku i da pokušamo da zaustavimo dalje radove. Ne tražimo nikakve nadoknade ili kompenzacije nego da ceo Košutnjak bude prostor za ljude i njihovu rekreaciju, opuštanje i razonodu, a ne za izgradnju novih objekata. Druga strana čim vidi prirodu, odmah u tome vidi neiskorišćeno građevinsko zemljište.

L.P.

Prethodni članak

Na današnji dan rođen je Filip Filipović

Šta se dešava sa klimom?

Sledeći članak