Krivične prijave novosadskim aktivistima: kriminalizacija aktivizma

Petnaestak građana koji su učestvovali u protestu tokom donošenja GUP-a za Novi Sad dobilo je krivične prijave, a među svedocima optužbe su pripadnici privatnog obezbeđenja koji su tog dana, između ostalog, onesvešćenom demonstrantu klečali na vratu, gušeći ga.

„Ovo je nastavak političke borbe i političkog pritiska na svakoga ko izražava neslaganje i na demokratsku mogućnost da se izađe i protestuje“, komentariše za Mašinu Miran Pogačar, jedan od optuženih za napad na službeno lice u vršenju dužnosti i nasilničko ponašanje.

„U pitanju je pre svega politički proces u kom se vlast ne obračunava sa akterima parlamentarne politike, nego sa građanima koji su 21. jula ispred Banovine branili osnovna načela demokratije kao što su građanska participacija i transparentnost u procesima donošenja odluka“, saglasan je Brajan Brković, takođe jedan od optuženih.

„Najupečatljivija stvar je da su prvi svedoci na spisku svedoka upravo oni članovi obezbeđenja koji su tukli, premlaćivali, koji su bukvalno gazili ljude“, dodaje Pogačar.

„Moram da napomenem da nismo mi ti koji su vršili nasilje, već je to bila policija i privatno obezbeđenje. Mi smo ti koji su dobili batine, tako da je ovde u pitanju zamena teza“, pojašnjava Srđan Đurić, potpredsednik novosadskog gradskog odbora stranke Zajedno i jedan od optuženih: „Čovek koji je sedeo na meni i koji me je davio će biti u postupku protiv mene kao svedok. Ako budem bio u prilici, lično ću ga pitati šta je to šta sam ja uradio, pa da može da se kaže da sam ja vršio nasilje.“

„Oni pokušavaju da nas zastraše i da nas kroz silne pravne postupke koje protiv nas pokreću predstave kao bandite, kao kriminalce i slično, kao što je govorio bivši gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević“, dodaje. Kako navodi, najaktivniji novosadski aktivisti imaju u proseku po desetak prijava, što prekršajnih, što krivičnih. On sam dobio ih je od prošlog novembra četrnaest, od čega u vezi sa GUP-om tri.

Kadija te tuži, kadija te bije

„Masovnost krivičnih i prekršajnih prijava protiv građana koji su iskoristili sve zakonske, pa zatim i vaninstitucionalne mehanizme borbe, da ukažu na štetnost skupih projekata, ima za cilj da obeshrabri i zaplaši građane u izražavanju mišljenja. Prvi na meti je Milorad Ljeskovac, čovek kojem su batinaši ugrozili život i privatnost jahanjem na vratu, a uskoro će pred tužilaštvo izaći i ostali osumnjičeni građani”, konstatovali su početkom novembra putem saopštenja građanska udruženja Ekološki front Novi Sad, Za zeleno Novo naselje, Eko straža Novi Sad, Dunavac-Šodroš, Sačuvajmo Liman od betona, Šodroš Survivor kamp i Centar za razvoj demokratskog društva Europolis.

Oni su ocenili i da novosadske vlasti od građana prave nasilnike, a od batinaša žrtve, skrenuvši pažnju na to da je javnosti nepoznato da li je pokrenut proces protiv pripadnika privatnog obezbeđenja koje je krajem jula angažovala skupština grada Novog Sada, a koji su, između ostalog, Miloradu Ljeskovcu ugrozili život klečeći mu na vratu. Štaviše, kada su aktivisti po zakonu o informacijama od javnog značaja tražili da se sazna ko su lica koja su bila angažovana da čuvaju zgradu Banovine na taj zahtev nije odgovoreno sa obrazloženjem da njihov identitet ne može da se utvrdi, objašnjava Đurić za Mašinu. Građani su, međutim, krivične i prekršajne prijave dobili još početkom oktobra, a kada je taj postupak pokrenut pojavila su se i imena angažovanih na obezbeđenju.

Komentarišući brojnost i ozbiljnost prijava koje su u vezi sa protestom ispred Banovine dobili građani, Đurić konstatuje da je to bilo očekivano:

„Kada neko iz vladajuće koalicije napravi propust, napravi problem, načini krivično delo sve se zataškava i stavlja u fijoku. A kada aktivisti brane svoj grad, svoje okruženje i opšti interes imamo situaciju da se protiv njih odmah podižu krivične prijave, a dobiju i batine kao što smo mi dobili pred zgradom Banovine.“

Protest protiv GUP-a u Novom Sadu, jul 2022; Izvor: Ekološki front Novi Sad / Facebook

Privatno obezbeđenje u majicama za fiskulturu

Podsetimo, građani su se 21. jula okupili ispred zgrade Skupštine Vojvodine zahtevajući da se odbornicima skupštine grada, pred glasanje o usvajanju ili odbacivanju spornog Generalnog urbanističkog plana za Novi Sad do 2030. godine, obrati jedan od njih, Nebojša Milenković. O manama plana su se prethodno izjasnila strukovna udruženja, a građani su iskoristili sve institucionalne mogućnosti da se njihov glas čuje, uputivši, između ostalog, preko 12.000 primedbi na plan koji smatraju opasnim po razvoj grada i zdravlje i imovinu Novosađana.

Milenković je, kako naglašava Pogačar, imao puno pravo da se obrati odbornicima, budući da je prethodno uputio odgovarajući zahtev: „On ne bi mogao nikako da utiče na odluku i na glasanje, ali bi mogao da iznese probleme i argumente građana“.

Prisustvo bilo koga od građana sednici je onemogućila policija, ali i lica u civilu za koje je naknadno utvrđeno da su radnici privatnog obezbeđenja koje je grad Novi Sad po navodima aktivista angažovao za 200.000 evra iz javnog budžeta. Time što su bili bez oznaka, odnosno bez uniforme, radnici firme „Intersec team“ DOO Novi Sad su prekršili Zakon o privatnom obezbeđenju. Uz to, na osnovu snimaka je utvrđeno da su pojedini pripadnici privatnog obezbeđenja koje je u Novom Sadu u julu po rečima aktivista preuzelo ulogu parapolicije i krivično osuđivana lica, koja ovim poslom po zakonu ne bi ni smela da se bave.

Novosadski gradski odbor Stranke slobode i pravde je zbog sumnje za nezakonito obavljanje delatnosti privatnog obezbeđenja krajem jula Policijskoj upravi Novi Sad predao prijavu protiv firme „Intersec team“ DOO Novi Sad. SSP je predao i krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu zbog osnovane sumnje da su tokom protesta protiv usvajanja GUP-a, pripadnici obezbeđenja, Žandarmerije i drugih službi, počinili više krivičnih dela, kako je pisao N1.

Tužilaštvo u službi režima

Upitan da li su nadležni reagovali na prijave, tužbe i zahteve udruženja građana i opozicije da se nasilnici procesuiraju, Pogačar odgovara da smatra da su odgovor države i vlasti upravo najnovije krivične prijave protiv aktivista:

„Jasno je da će oni štititi svoje kriminalce, svoje batinaše i svoju policiju, a građane će da tuku i da sprečavaju da demokratski deluju i da se na bilo koji način bore za javni interes“.

„Bivši gradonačelnik ne razume demokratske procese. To je ne samo razlog zašto je bio spreman da pošalje policiju i privatno obezbeđenje na građane, već i zašto nije bio spreman da da zeleno svetlo institucijama da razgovaraju sa građanima, i da time omogući građanima da učestvuju u donošenju odluke, ili bar u preispitivanju odluka koje donosi gradska vlast“, komentariše Brković, ocenjujući da živimo u partitokratiji u kojoj su odluke političke stranke uvek iznad institucionalnih odluka i procesa.

Po mišljenju aktivista, svedočimo suspenziji ustava, zakona i demokratskih načela u kom zdušno učestvuje i tužilaštvo i sudstvo:

„Tužilaštvo i sud pokazuju svoje pravo lice. Oni će do poslednjeg momenta štititi ovaj režim i prljave interese SNS-a koji se upravo vide kroz ovaj Generalni urbanistički plan. Oni brane prljavi domaći i strani kapital“, decidan je Đurić.

Brković smatra da je rast pritiska na aktiviste i njegova institucionalizacija odgovor na rast značaja aktivizma koji se u poslednjih godinu dana u Srbiji snažno fokusirao na pitanja od opšteg interesa, a pre svega zaštitu životne sredine, nadrastajući uobičajene podele.

„Naravno da nećemo dopustiti da ovo prođe kao nešto nevažno i nebitno“, izjavio je Pogačar, najavljujući konferenciju za medije koju će optuženi građani održati u sredu.

„Na konferenciji za medije ćemo još jednom jasno izneti u čemu je problem i zašto ove krivične prijave apsolutno nemaju smisla. Time što je država navela kao svedoke batinaše govori o tome na čijoj su oni strani, a mi ćemo da se branimo onim što je najvažnije – istinom, i uz pomoć podrške javnosti koja je svesna o kakvoj je situaciji reč“, zaključio je.

Prethodni članak

Mnoštvo nas u nama samima – Poetika vremena u knjigama Ani Erno

Moja prva plata: jedno te isto

Sledeći članak