Masovna otpuštanja u Smederevu, tvrdi sindikat „Sloga“

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ su danas saopštili da prema njihovim saznanjima PKC Wiring Systems iz Smedereva otpušta oko 500 zaposlenih mimo zakona i na štetu radnica i radnika.

„PKC masovno poziva radnike i vrši pritisak na njih da potpišu sporazumni raskid ugovora o radu uz naknadu od 150.000 dinara. Time žele da se oslobode što većeg broja radnika (po našim informacijama oko 500), a da pritom ne moraju da naprave program rešavanja viška zaposlenih, što su u obavezi“, kaže Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije Sloga i narodni poslanik.

Kako je naveo predsednik „Sloge“ na taj način radnici ostaju bez otpremnina koje bi svakako bile veće od sume koja im se nudi, a sa druge strane ostaju bez nadoknade Nacionalne službe za zapošljavanje koja im svakako pripada.

Iz ovog sindikata su uputili savet svim radnicima da ne prihvate potpisivanje sporazumnog raskida ugovora jer je to, kako se navodi u saopštenju: „klasičan pokušaj prevare od strane PKC prema zaposlenima“.

„Sloga“ se i ovom prilikom osvrnula i na težak položaj radnika i radnica u ovoj kompaniji:

„Radnici rade u lošim i nebezbednim uslovima i izloženi su ponižavajućem tretmanu, posebno žene kada je u pitanju njihov odlazak u toalet. Prema rangiranju našeg sindikata, PKC spada u kategoriju izuzetno loših poslodavaca, poput južnokorejske Jure“, saopštava „Sloga“.

PKC Wiring Systems se bavi proizvodnjom kablovskih snopova za komercijalna vozila i deo je automobilske industrije u Srbiji u kojoj su radnici u nezavodnom položaju prema nedavno objavljem istraživanjima o čemu ste mogli da čitate na Mašini.

Iz PKC Wiring Systems nismo uspeli da dobijemo komentar o navodima sindikata „Sloga“ do objavljivanja ovog teksta.

M.M.

Prethodni članak

Južnokorejski sindikalci podržali štrajk u Juri

Gimnazijalci prave aplikaciju o malo poznatom logoru Topovske šupe

Sledeći članak