Mesec dana od batinjanja građana ispred skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i dalje bez odgovora nadležnih, podsećaju novosadske organizacije

Grupa novosadskih organizacija ukazuje da su „visoki državni funkcioneri, pa i sam predsednik Republike, relativizovali i opravdali nasilje“ nad demonstrantima u Novom Sadu i apeluje da sudski organi postupaju u skladu sa svojom ulogom nezavisnog nosioca vlasti.

Prošlo je mesec dana od kada je policija i privatno obezbeđenje odgovorilo nasiljem na demonstrante ispred zgrade skupštine Vojvodine, koji su zahtevali da sporni nacrt Generalnog urbanističkog plana za Novi Sad bude povučen.

Od tada grupa organizacija zahteva da policija procesuira lica koja su na prethodnom protestu tukla građane, i ponavlja svoje neslaganje sa sadržajem Generalnog urbanističkog plana koji je sredinom jula usvojen uprkos tome što su građani, stručnjaci i aktivisti na nacrt plana predali čak 12.000 primedbi.

U zajedničkom saopštenju grupa od osam novosadskih organizacija pita Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu u kojoj fazi je proces u vezi sa nasiljem nad građanima koje se desilo ispred Skupštine  AP Vojvodine 21. 7. 2022 godine, u kojem su učestvovala lica u belim majicama bez vidljivih oznaka agencije i obeležja.

Grupa organizacija ističe da su „visoki državni funkcioneri, pa i sam predsednik Republike, relativizovali i opravdali nasilje“ i apeluje da sudski organi postupaju u skladu sa svojom ulogom nezavisnog nosioca vlasti.

Inicijativa građana Za zeleno Novo naselje, Ekološki front Novi Sad, Inicijativa građana Sačuvajmo Liman od betona, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Organizacija za očuvanje prirode i životinja OSNA, Pokret Odbranimo šume Fruške gore, Udruženje za zaštitu šuma i Eko straža Novi Sad putem saopštenja pitaju gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića:

1. Ko je dozvolio ili naložio privatnom obezbeđenju da tuče, hapsi i ponižava građane, te da im ograničava kretanje na javnoj površini uprkos jasnim zakonskim regulativama i prisustvu policije koja je jedina nadležna za obezbeđivanje javnog reda i mira?

2. Da li se u Gradskoj upravi Novog Sada proveravaju identiteti, ugovori o radu/privremeno povremenim poslovima/delu, kvalifikacije i eventualno postojanje bezbedonosnih smetnji kod  osoba koje se angažuju za potrebe obezbeđenja, u ovom  slučaju zaposlenih u agenciji Intersec?

3. Koja je uloga šefa kabineta Žarka Mićina koji je bio prisutan na Javnoj sednici Komisije za planove u Plavoj sali 15. marta, kada su se batinaši po prvi put pojavili, ali i 21.jula ispred Skupštine APV. Da li ste njega ovlastili da u Vaše ime rukovodi akcijom batinjanja “neposlušnih” građana? 

4. Da li je Gradska uprava raskinula Ugovor sa agencijom Intersec, imajući u vidu grubo zanemarivanje ovlašćenja, kao i angažovanje osoba koje, po navodima iz medija, nemaju zakonom propisane uslove za obavljanje poslova obezbeđenja?

5. Da li će agencija Intersec obavljati poslove obezbeđenja u školskim objektima i drugim objektima koje su pod ingerencijom Gradske uprave, imajući u vidu gore navedeno?

6. Insistiramo da se javno objavi fotokopija plana obezbeđenja koja je  zahtevana od korisnika usluga, ukoliko su angažovani od strane Gradske uprave.

A.J.

Prethodni članak

Većina želi veterana levice Lulu da Silvu za predsednika Brazila

Štrajk u Željezari Nikšić: „Željezaru treba sačuvati, dići na zdrave noge i izgraditi infrastrukturu za obnovljive izvore energije“

Sledeći članak