Mi smo osuđeni da budemo dolina motača kablova, kaže Nenad Zdravković iz stranke Zajedno

Na lokaciji zatvorene fabrike Džinsi u Leskovcu otvorena je još jedna fabrika koja će biti potpomognuta iz državnih sredstava.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnik Leskovca u ostavci, Goran Cvetanović, otvorili su 24. oktobra u Leskovcu fabriku „Aunde“. Fabrika je otvorena na lokaciji koju je prethodno napustila turska tekstilna industrija „Džinsi“, a koja je nekada služila domaćoj fabrici „Srbolek“.

Podsetimo, „Džinsi“ je u Leskovcu radio od 2011, uz izdašne subvencije. Zapošljavao je između 700 i 1050 radnica, uglavnom žena, koje su četvrtog jula 2023. dobile otkaz putem SMS-a. Trideset radnica je prebačen u pogone „Jure“ u Leskovcu, ali su one ponovo otpuštene početkom oktobra.

„Aunde“ je italijanska kompanija koja u Leskovcu namerava da proizvodi navlake za automobilsku industriju. Italijanski investitor je krajem jula sa predstavnicima leskovačke samouprave potpisao Memorandum o razumevanju po kom namerava da zaposli 350 radnika. Predstavnici grada su tom prilikom izrazili „spremnost da podrže investitora i da ulože napore da mu, u skladu sa svojim nadležnostima, u skladu sa regulativama Republike Srbije, pomogne sa početkom rada“, kako je preneo Blic. Aunde već ima pogone u Jagodini.

„Primer neodgovornog trošenja subvencija“

Nenad Zdravković iz stranke Zajedno „zamenu“ „Džinsija“ „Aundeom“ komentariše kao primer stalne nebrige za stanovništvo Leskovca i neodgovornog trošenja subvencija Republike Srbije. Dok republička i lokalna vlast tvrde da su otvaranjem nove fabrike rešili probleme sa „Džinsijem“, Zdravković skreće pažnju na to da je „Džinsi“ ostao dužan na sve strane:

„Upravo je iz Leskovca otišla jedna fabrika koja je uzela subvencije Republike Srbije i zatvorila svoj pogon bez ispunjavanja ikakvih obaveza – ostala je dužna gradu, ostala je dužna radnicima“.

Kako je Zdravković ranije rekao, Džinsi je uzeo subvencije od 4.000 evra po radnom mestu, odnosno za svakog novog uposlenog. Leskovac je otpuštanjem ovih radnika u julu 2023. po Zdravkovićevoj oceni pogodila velika ekonomska nesreća jer je u najsiromašnijem gradu u Srbiji hiljadu porodica ostalo bez uslova za egzistenciju:

„Sve ovo što su oni prikrili treba da sakrije da je ‚ekonomski tigar‘, kako predstavlja predsednik Aleksandar Vučić, ustvari ozbiljno posrnuo i da investitori koji dobijaju subvencije od naših para, iz budžeta i iz kredita sa lošim kamatnim stopama ustvari glavom bez obzira odlaze iz Srbije. To se desilo sa GEOX-om u Vranju, sa Grunerom u Vlasotincu, evo i sa Džinsijem u Leskovcu, i pitanje je gde je svemu tome kraj“, rekao je Zdravković, što ste mogli da čitate na Mašini.

Predstavnik stranke Zajedno ocenjuje odluku da se i „Aundiju“ daju subvencije kao izuzetno lošu:

„Ova vlast i ova država nije dovela nijednu progresivnu fabriku. Mi smo osuđeni na to da budemo dolina motača kablova“.

Dva puta otpušteni radnici izgubili pravo na nadoknadu za nezaposlene

Zdravković smatra da su radnici dovedeni u zabludu da će njihovi problemi biti rešeni time što će ih navodno preuzeti „Aunde“. Po Memorandumu o razumevanju ova fabrika će zapošljavati nekoliko puta manje ljudi nego Džinsi. „Aunde“ je u avgustu započeo sa probnim radom u koji je zasad uključeno tek četrdesetak radnica, a po informacijama kojima raspolaže Zajedno u Leskovcu, uslovi rada radnika u fabrici „Aunde“ u Jagodini su prilično loši.

Još veća šteta je, naglašava na sagovornik, napravljena time što je deo radnika prebačen u leskovački pogon Jure, odakle su otpušteni početkom oktobra. Time su, skreće pažnju, ovi radnici izgubili pravo na socijalnu zaštitu koje bi im kao nezaposlenima pripadalo po osnovu dužeg zaposlenja u Džinsiju: „Te ljude su obmanuli i doveli ih u goru situaciju, da ne mogu da iskoriste osnovna prava koja ova država daje“.

Veliki broj bivših zaposlenih „Džinsija“ se, po Zdravkovićevim saznanjima, sprema da pokuša da napusti Srbiju i sigurniju egzistenciju potraži drugde.

Fabrike subvencionisane – radnici otpušteni

Kako je ranije preneo list Danas, turska fabrika „Džinsi“ je zbog teškoća u poslovanju u julu 2023. sporazumno raskinula ugovor s Gradom Leskovcem o zakupu pogona u Industrijskoj zoni. Kako smo ranije pisali, bilo je predviđeno da sve obaveze nastale usled neplaćanja zakupnine komunalija i struje isplati do kraja avgusta 2023.

Probni rad nove fabrike je počeo nakon što je grad zbog neizmirenih dugovanja početkom avgusta ipak zaplenio mašine „Džinsija“ i nekadašnji objekat „Srboleka“, koji je takođe bio u „Džinsijevom“ vlasništvu. Gradonačelnik Leskovca je letos tvrdio da će pored zapošljavanja prioritet biti i isplata zaostalih plata radnicama i radnicima „Džinsija“ – odnosno da će one biti isplaćene ili iz sredstava Džinsija, ili prodajom zaplenjene imovine.

„Prvo će biti namireni bivši radnici te fabrike, iako zarade nisu u ingerenciji lokalne samouprave“, izjavio je Cvetanović a preneo portal Jugmedia.

„Naravno da se to nije desilo. Mi imamo gradonačelnika koji je šampion korupcije i kome se ne može verovati“, komentariše Zdravković za Mašinu.

„To pokazuje i elementarno neznanje prvog čoveka grada. Jer, kad neko ode u stečaj kao što je otišao ‚Džinsi‘, ostoje stečajni krugovi i zna se da je država prva, a ne radnici. Prvo idu potraživanja prema Fondu za razvoj, koji je dao kredit“, dodaje naš sagovornik.

Po njegovim rečima, Cvetanović je pogrešio i u tome što je zaustavio pokušaj da leskovački vododod izvrši naplatu računa za vodu od 3.200.000 dinara pre nego što je Džinsi otišao u stečaj.

„Takođe, imamo informaciju da je oko 10 miliona dug za struju, odnosno da je drava dopustila da Džinsi dugo ne plaća račune. Ako građani Leskovca ostanu dužni za struju 2.000 dinara, odmah ih isključuju sa mreže, a Džinsi je mogao da radi šta god je hteo“.

„Da turska kompanija koja u Leskovcu posluje od 2011. godine ima velikih problema bilo je jasno još kada je u oktobru 2022. oglašena prodaja pogona u Radničkom naselju, međutim, problemi se tu nisu završili – radnici su zbog kašnjenja plata obustavili rad, posla je bilo sve manje, zbog čega su poslati na kolektivni odmor“, pisao je portal Južne vesti.

I.K.

Prethodni članak

Novi Kondenz je pred nama: „Feminističke budućnosti“

Savez ekoloških organizacija Srbije organizuje drugi SEOS sabor u Gornjim Nedeljicama

Sledeći članak