Fabrika Džinsi u Leskovcu SMS-om otpustila preko 700 radnica i radnika

„Leskovac je eklatantan primer svega onoga što se dešava u Srbiji“, kaže za Mašinu Nenad Zdravković, odbornik grupe građana Za Leskovac – Zajedno.

„Ja bih sad pozvao i predsednika Vučića, i Nebojšu Stefanovića, i gospodina Ljajića da dođu i da zatvore svečano istu fabriku koju su svi zajedno, u različitim intervalima, dolazili i otvarali“, kaže za Mašinu Nenad Zdravković, odbornik koji je upozoravao da će Džinsi zatvoriti pogon u najsiromašnijem gradu u Srbiji.

Između 700 i 1050 radnica i radnika turske kompanije Džinsi, koja uz izdašne subvencije u Leskovcu posluje od 2011. godine, dobilo je četvrtog jula otkaz putem SMS-a. Zdravković komentariše da je precizan broj nemoguće utvrditi jer leskovačke vlasti prikrivaju informacije od građana i opozicije:

„U Leskovcu je teško saznati prave stvari jer ovde vlada zakon ćutanja, omerta koja je u skladu sa celom atmosferom u gradu. Mi znamo da je tamo radilo oko hiljadu radnika, ali ne znamo dinamiku otpuštanja. Ono što znamo je da su radnici juče dobili cirkularnu poruku kojom su obavešteni da Džinsi odlazi iz Leskovca“.

„Grupa građana Za Leskovac – Zajedno je na sednici lokalnog parlamenta još pre tri meseca postavila jasno pitanje gradonačelniku da li su tačne glasine da će Džinsi otići, na šta smo od načelnika Gradske uprave Miloša Cvetanovića dobili odgovor da mi ne govorimo istinu, da to nije tačno, da Džinsi stoji čvrsto, sa obe noge na zemlji“, izjavio je Zdravković.

Subvencije od 4.000 evra po radnom mestu i ogromni dugovi prema komunalnim preduzećima

„Da turska kompanija koja u Leskovcu posluje od 2011. godine ima velikih problema bilo je jasno još kada je u oktobru prošle godine oglašena prodaja pogona u Radničkom naselju, međutim, problemi se tu nisu završili – radnici su zbog kašnjenja plata obustavili rad, posla je bilo sve manje, zbog čega su poslati na kolektivni odmor“, navodi portal Južne vesti.

Po Zdravkovićevim rečima, grupa građana Za Leskovac – Zajedno je nakon pomenute sednice gradske skupštine dobila informaciju da je direktor leskovačkog vodovoda smenjen jer je nameravao da od fabrike Džinsi naplati dug od gotovo dva miliona dinara.

„Razgovarali smo sa nekim radnicima koji tvrde da se sprema blokada računa od nekih milion evra, te da je ta blokada svesno odložena kako bi radnici ovih dana primili platu. Očekuje se da bude i drugih blokada, kao što je EPS i još neke firme. Znamo da je i Vodovod pokušao da blokira Džinsi, ali se od toga odustalo, a dug koliko znam je skoro 2 miliona dinara“, izjavio je Zdravković drugog jula na konferenciji za medije, po navodima portala Južne vesti. Da je bivši direktor gradskog Vodovoda Staniša Ristić „podneo ostavku zbog pritisaka nakon što je poslao opomenu turskoj kompaniji“, Zdravković je govorio i na zasedanju gradske skupštine.

Zdravković tvrdi da je gradonačelnik na prethodnoj sednici lokalnog parlamenta pokušao da spinuje problem tvrdnjom da je opoziciji drago što Džinsi napušta grad:

„To je mene izazvalo da izađem i da kažem da su se sve glasine, informacije koje sam dobio od radnika ispostavile kao tačne: da će Džinsi otići iz Leskovca, da je dug za vodu dva miliona, da je dug za struju deset miliona, da ne znamo koliki je dug Džinsija prema gradu Leskovcu na ime zakupnine Sintetike, jer je sklopljen ugovor između Grada i Džinsija za najam poslovnog i kancelarijskog prostora u trajanju od 21 meseca sa tržišnom cenom od 6.000 evra sa PDV-om na mesečnom nivou. Ne znamo koliko je od toga isplaćeno“.

Ono što je svakako poznato, naglašava Zdravković, je da je Džinsi uzeo subvencije od 4.000 evra po radnim mestu, odnosno za svakog novog uposlenog.

Zdravković: „Ekonomski tigar“ je posrnuo

„Situacija u vezi sa Džinsijem je vrlo ozbiljna. Mi ćemo videti ko je odgovoran za dugovanja prema gradu. Takođe znamo da je jednu od najvećih blokada pokrenuo Fond za razvoj. Znači, država je pokrenula blokadu ne brinući o Leskovčanima koji će ostati bez posla. Na današnji dan je blokada 560 734 000, a naše informacije govore da će minimalni iznos blokade biti oko pet miliona evra “, kaže Zdravković.

Zdravković smatra da je Leskovac pogodila velika ekonomska nesreća jer je u najsiromašnijem gradu u Srbiji hiljadu porodica ostalo bez uslova za egzistenciju.

„Sve ovo što su oni prikrili treba da sakrije da je ‚ekonomski tigar‘, kako predstavlja predsednik Aleksandar Vučić, ustvari ozbiljno posrnuo i da investitori koji dobijaju subvencije od naših para, iz budžeta i iz kredita sa lošim kamatnim stopama ustvari glavom bez obzira odlaze iz Srbije. To se desilo sa GEOX-om u Vranju, sa Grunerom u Vlasotincu, evo i sa Džinsijem u Leskovcu, i pitanje je gde je svemu tome kraj“, ocenjuje Zdravković.

Kako dodaje, broj radnika se smanjuje i u Aptivu, a turska firma Erenli „već tri puta odlaže otvaranje“ fabrike.

Kako naglašava, pokazatelj katastrofalnih uslova i poslovanja i života u sedištu Jablaničkog okruga je i odseljavanje stanovništva. On konstatuje da je čak 20.000 mladih ljudi otišlo iz ovog grada od kada je na vlasti SNS. Po podacima RZS u opštini Leskovac je 2022. evidentirano oko 124.000 stanovnika, dok ih je 2011. bilo oko 144.000. „Sada vidimo da iz Leskovca odlaze i investitori koji su došli i još pre vremena SNS-a“.

„Mi smo u Leskovcu izloženi jednoj, slobodno mogu da kažem, korupcionaškoj hobotnici koja je zahvatila sve pore društva. Leskovac je eklatantan primer svega onoga što se dešava u Srbiji“.

I.K.

Prethodni članak

Bakić: Jedan autoritarni režim može da ustukne samo ako građani pokažu dovoljnu meru građanske hrabrosti i odgovornosti

Smiljka Tomanović: Društvo je zahvatio proces sistemske korupcije

Sledeći članak