Smiljka Tomanović: Društvo je zahvatio proces sistemske korupcije

Redovna profesorka Odeljenja za sociologiju BU za Mašinu komentariše zahtev koji je Filozofskom fakultetu uputilo Ministarstvo prosvete u vezi sa netačno navedenim elementima javnog angažmana vanrednog profesora Bakića.

„Već nekoliko decenija se vrši konstantna deinstitucionalizacija društva. Umesto da se jačaju institucije tako da se jasno razlikuje šta su ingerencije različitih instanci vlasti, a šta ne, i tako da institucije budu nezavisne i profesionalne, proces je išao drugim tokom“, kaže za Mašinu Smiljka Tomanović, redovna profesorka na Odeljenju za sociologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Kako dodaje:

„U sociologiji mi to nazivamo procesom sistemske korupcije“.

Korupcija ne označava samo podmićivanje, već i trgovinu uticajem, primenu pritisaka i zastrašivanja, klijentelizam, partijski klijentelizam, objašnjava Tomanović. Po njenoj oceni, prethodni režimi su uveli korupciju i deinstitucionalizaciju u društvo, a aktuelni ga je usavršio u velikoj meri.

Profesorka Tomanović pritisak koji je Ministarstvo prosvete ispoljilo prema Filozofskom fakultetu vidi kao produkt, ali i nešto što bi, ako se dozvoli, moglo da predstavlja i uzrok dalje deinstitucionalizacije. Tomanović je ranije za Danas objasnila da:

„Dovođenje u vezu nečijeg ličnog političkog delanja sa kvalitetom profesionalnog rada predstavlja zadiranje predstavnika vlasti u delovanje profesionalnih i institucionalnih instanci, kao što smo naveli u saopštenju SNDS od 25. maja ove godine. Dovođenja u vezu javnih ličnih istupanja kolege Bakića i obavljanja njegove profesionalne uloge univerzitetskog nastavnika i naučnika, kao i pritisak izvršne vlasti da se na fakultetu sprovode postupci, jeste oblik grubog kršenja autonomije univerziteta u Srbiji“.

„Da jedan organ izvršne vlasti šalje zahtev visokoobrazovnoj instituciji da učestvuje u nekakvim istragama bez pravnog osnova ne predstavlja samo zadiranje u autonomiju Univerziteta, već i oblik zastrašivanja“, ocenila je i za naš portal predsednica Sociološkog naučnog društva Srbije (SNDS).

Upitana da li su pritisci takođe izraz centralizacije političke moći kakvu predstavljaju slični gestovi drugih ministarstava, Tomanović je decidna:

„Nema šta da se govori o moći – autonomija univerziteta je garantovana. Za tri decenije koliko radim na Filozofskom fakultetu ne znam za upućivanje ovakvog zahteva. Od uklanjanja nepodobnih nastavnika Filozofskog fakulteta iz nastave 1974. godine, čak ni u vreme Šešeljevog zakona 1998. nismo dobili zahtev da učestvujemo u istrazi protiv nekog nastavnika, i to na zahtev nekog poslanika – to je tek na nivou loše satire.

U saopštenju SNDS se ocenjuje da izjave predstavnika vlasti protiv profesora Bakića „doprinose daljem podizanju tenzija, proizvodnji animoziteta i antagonizama, u već duboko podeljenom društvu Srbije, namesto razvijanja kulture dijaloga, za šta politički akteri u najvišim instancama vlasti imaju najveću odgovornost“.

I.K.

Prethodni članak

Fabrika Džinsi u Leskovcu SMS-om otpustila preko 700 radnica i radnika

Brzopotezno završena javna rasprava o studiji o uticaju na životnu sredinu već započetog mosta u Novom Sadu

Sledeći članak