„Nije u redu da se studenti sele svake dve sekunde jer im to ometa studiranje“. Studenti protestuju zbog ponovnih pretnji iseljenjem

Foto: Dejan Kožul

Na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu u toku je protest protiv najavljene mere iseljavanja studenata iz studentskih domova u Beogradu. Današnje okupljanje predstavlja nastavak protesta u kom je sinoć ispred Skupštine Srbije učestvovalo nekoliko hiljada nezadovoljnih studenata koji su peške u kolonama dolazi iz pravca različitih studentskih domova.

Iseljavanje je juče najavio predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju povodom uvođenja novih mera u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa.

Sinoć smo samoorganizovano i spontano krenuli u protest ispred Studentskog grada, nakon čega smo se uputili ka Skupštini, gde smo izneli svoje zahteve.

Ovako Mina Milošević, predstavnica inicijative Zaustavimo iseljavanje studenata iz Studentskog grada, komentariše aktuelna dešavanja za Mašinu. Ona dodaje i da studenti i studentkinje traže da ne budu iseljeni iz domova za vreme pandemije i ispitnih rokova.

Ukoliko to urade, proširili bismo zarazu širom Srbije i regiona i ugrozili svoje ukućane, od kojih mnogi spadaju u visokorizične zdravstvene grupe. Takođe zahtevamo da se organizuju dodatni ispitni rokovi za sve studente i da im se omogući besplatno testiranje na koronavirus, kaže Milošević za Mašinu.

Studenti zahtevaju i da se reguliše cena stanarine u studentskim domovima. Naime, umesto da u letnjem periodu bude smanjena, stanarina je ove godine duplirana, iako su mnogi studenti usled pandemije i prolongiranja fakultetskih obaveza primorani da ostanu u domovima. To posebno teško pada studentima čije je materijalno stanje ugroženo zbog zatvaranja i smanjivanja obima delatnosti od kojih egzistencijalno zavise.

Milošević je najavila da će studenti odbiti da izađu iz domova ukoliko njihovi zahtevi ne budu bili prihvaćeni.

U ovoj inicijativi, kako kaže, učestvuju studenti iz svih domova, a sve više grupa izražava solidarnost sa njihovim aktivnostima. Okupljanje je za danas u šest popodne zakazano i u Novom Sadu, u kom su studenti pre dva dana dobili nalog da se isele iz domova.

Da podsetimo, stanovnike domova su već selili tokom epidemije, a planirali su da ih izmeštaju i tokom Studentskih univerztetskih igara koje su, ipak, odložene za sledeću godinu.

Nije u redu da se studenti sele svake dve sekunde jer im to ometa studiranje. Mogućnost života u studentskim domovima je, pritom, poslednja prilika za većinu stanovništva da stekne obrazovanje i stvori sebi šansu za bolje zaposlenje, objašnjava Milošević.

Studenti i studentkinje tokom sinoćnjeg protesta ispred Skupštine; Foto: Iskra Krstić / Mašina

Nekoliko medija je kasno sinoć objavilo vest da je dogovor postignut i odluka o iseljavanju povučena. Predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu (SPUB) su nakon sastanka sa ministrom prosvete Šarčevićem i jutros izjavili da se iseljavanje obustavlja, te da će SPUB na sednici senata Beogradskog univerziteta dobiti priliku da predloži usvajanje traženog dodatnog ispitnog roka.

Naša sagovornica, međutim, tvrdi da studenti neće odustati od protesta dok ne budu imali zvaničnu, pismenu potvrdu da su njihovi zahtevi usvojeni.

Ona je izrazila i nepoverenje studenata u Studentski parlament:

Iako u Parlamentu ima dobronamernih članova, SPUB se kao institucija vše puta pokazao kao beskoristan. On, uz to, pasivizira studentsko telo i onemogućava njegovo samoorganizovanje. Sinoć smo konačno osetili svoju snagu i videli da više može da se postigne samoorganizovanjem.

Zato će studenti razmatrati i stvaranje novog tela, moguće Skupštine stanara studentskih domova, koje bi moglo da na bolji način izražava potrebe studenata.

I.K.

Prethodni članak

Koronavirus i političko besčašće u Srbiji

Veliki uspeh levo-zelene koalicije na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj

Sledeći članak