NKSS i umetnička udruženja osuđuju napade na dramske umetnike

Asocijacija NKSS, ULUS, Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine i Stanica Servis za savremeni ples su oštro osudile napade poslanika Skupštine Srbije na dramske umetnike i umetnice, „kojima se crtaju mete i preti im se proterivanjem iz zemlje“.

NKSS, SULUV i Stanica su reagovale na talas verbalnih napada koji su iz Skupštine upućeni na račun Seke Sablić, Srdana Golubovića i drugih dramskih umetnica i umetnika. 

U zajedničkom saopštenju pomenuta umetnička udruženja su ocenila da su vređanja i pretnje znak slabosti vladajuće elite, ali istovremeno i problem čija se ozbiljnost i težina ne sme zanemariti, budući da u javni prostor ulaze sa skupštinske govornice, mesta državnog autoriteta.

Takav način javnog blaćenja svih koji kritički govore nastavlja se na niz pretnji i napada na umetnike i radnike u kulturi od strane huligana koji upadaju na izložbe, televizija koje daju prostor ovakvim napadima, anonimnih portala koji sprovode „istrage“, a paralelno sa tim i od strane poslanika, pa i donedavnog ministra kulture, kaže se u saopštenju.

NKSS, SULUV i Stanica su se ovim pridružile saopštenjima Udruženja dramskih umetnika Srbije i drugih udruženja. Među njima je u  Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS), čiji predstavnici su  juče napade na dramske umetnike ocenili kao neprimerene i neargumentovane, izrazivši nadu da oni ne predstavljaju pokazatelj odnosa koji Republika Srbija i njena Vlada u narednom periodu imati prema kulturi i radnicima u kuturi.

Podsetimo, protekli meseci bili su obeleženi serijom napada na umetnike i medijske radnike, te  pritiscima koje je Ministarstvo kulture vršilo na umetnike i umetnička udruženja putem niza diskriminatornih saopštenja. U ovim saopštenjima Ministarstvo je relativizovalo fizičke atake na umetnike i njihova radove, te vređalo i stigmatizovalo neistomišljenike, izazvavši time reakcije ne samo umetničkih udruženja i radnika u kulturi i medijima, već i osudu stručnjaka za mentalno zdravlje.

Nakon smene u Ministarstvu kulture povučena su i sporna saopštenja i krivične prijave koje je prethodni ministar podnosio, čime je deo vlasti priznao svoju grešku.  Nažalost, umesto da nakon toga napadi na umetnike prestanu, oni su se preselili na mesto veće vidljivosti – u sam republički parlament.

Po mišljenju predstavnika umetničkih udruženja, „Cilj svih tih napada je da se izazove strah i autocenzura, da se spreči mogućnost da bilo koja slobodna kritička misao bude izgovorena ili na bilo koji način iskazana.“

Asocijacija NKSS, ULUS, Savez udruženja likovnih umetnika Srbije i Stanica Servis za savremeni ples u svom saopštenju zato zahtevaju reakciju nadležnih, odnosno predsednika Skupštine Srbije, premijerke, te Ministarstva kulture i informisanja, koje smatraju dužnim da javno osude svaki govor mržnje, kako kažu, pogotovo onaj koji se odnosi na umetnike i radnike u kulturi.

I.K.

Prethodni članak

Kratka istorija studentskih borbi za dostupno obrazovanje u Srbiji, 1. deo

Pre trideset godina održani su prvi višestranački izbori u Srbiji

Sledeći članak