Od sutra drugi po redu Festival javne istorije: O strategijama preživljavanja devedesetih i otporu ratovima

U periodu od 18. do 21. maja 2023. godine Centar za primenjenu istoriju organizuje u Beogradu drugi Festival javne istorije „Devedesete: Strategije preživljavanja i nasleđe“.

Manifestacija koja se tradicionalno organizuje u mnogim zemljama, u Srbiji je svoj život započela tokom 2021. godine Prvim festivalom javne istorije, koji je tada organizovan u Kruševcu, Zrenjaninu, Zaječaru i u Beogradu, na različitim lokacijama.  

Nastavljajući da promoviše novi pristup istoriji koji se temelji na kulturi mira, jednakosti, demokratiji, solidarnosti i upoznajući javnost sa važnim, ali zanemarenim istorijskim temama, drugi Festival javne istorije posvećen je devedesetim godinama, strategijama preživljavanja koja su razvijana tokom tog perioda i njihovom nasleđu.

„Želja nam je da kroz festival otvorimo prostor za kritičko promišljanje naše nedavne prošlosti i nasleđa devedesetih godina prošlog veka, kao i načina na koji ova dekada i dalje oblikuje današnjicu,“ stoji u najavi festivala.

Tokom četiri dana njegovog trajanja publika će imati prilike da na različite načine razgovara o tome kako je izgledalo preživljavanje devedesetih, kako su se strah i beznađe artikulisali kroz otpor ratovima koji su obeležili ovu dekadu, kako su se preplitale muzika i politika, koje su posledice političke, socijalne i ekonomske tranzicije koja se u tom periodu odvijala, ali i kako se danas sećamo devedesetih u Srbiji i regionu na državnom i društvenom nivou i šta to govori o sadašnjici.

Otvaranje Festivala predviđeno je za četvrtak, 18. maj u 18 časova u prostoru Magacin, Kraljevića Marka 4-8.

Drugi Festival javne istorije u Srbiji se organizuje uz podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju (National Endowment for Democracy), Rekonstrukcije Ženski fond i Fondacije Hajnrih Bel.

Kompletan program možete videti ovde.

V.K.

Prethodni članak

Novi protest u klinici „Dr Laza Lazarević“ zakazan za 17. maj

Umesto policajaca u školama, potrebni su motivisani psiholozi i socijalni radnici, kaže Luka Babić iz udruženja „I mi se pitamo“

Sledeći članak