Održana međunarodna konferencija o feminističkom pristupu izgradnji mira

Fondacija Kvinna till Kvinna je 16. juna održala digitalnu konferenciju na temu Feminističkog mira na Zapadnom Balkanu osvrnuvši se na poziciju žena u ratu i miru, ali i na trenutnu situaciju u svetu.

protest vaspitača

Kako navode organizatorke u svom saopštenju, tokom tri dana trajanja konferencije aktivistkinje sa Zapadnog Balkana, Ukrajine i iz država Evropske Unije diskutovale su o ulozi ženskih i feminističkih organizacija u procesu izgradnje mira, kao i transformaciji sukoba: „Aktivistkinje su se osvrnule na feministički mir i šta to zaista znači u svakodnevnom životu, dok su pričale o konkrentim primerima iz zajednica iz kojih dolaze, pri tome nudeći alternativne narative militarizaciji, nacionalizmu i ratu.“

Oksana Patapova, feministkinja i aktivistkinja iz Ukrajine, govorila je o trenutnoj situaciji u svojoj zemlji i o tome kako su žene pogođene ratom, pozivajući na neminovno uključivanje žena u mirovne pregovore. „Važno je prepoznati ulogu žena u miru i rešavanju sukoba kao holističkom pristupu izgradnje mira“, navodi se u saopštenju.

Aktivistkinje su istakle problem širenja antirodnog pokreta koji je, prema rečima Irene Cvetković ugrozio „reforme za koje smo se zalagale u proteklih deset godina. U jednom slučaju reč je o reformi zakona o obrazovanju — konkretno, promociji rodne ravnopravnosti i sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u školama, a u drugom je reč o zakonskom prepoznavanju roda“.

Kvinna till Kvinna, žene za mir
Foto: Ilustracija Kvinna till Kvinna

Učesnice su se složile da umesto da promoviše demokratske principe, jednakost, ljudska prava, vladavinu prava i pravdu, ovaj pokret pokušava da ućutka određene glasove u javnom prostoru, dekonstruišući participativnu demokratiju, navodi se u saopštenju.

I.P.

Prethodni članak

Sandra Kasunić, sindikat SKUPA: Prekarni rad je sav rad koji nije regulisan kao rad na neodređeno

Termoelektrane u zemlji i okruženju u atmosferu izbacuju pet puta više sumpor-dioksida od dozvoljenog

Sledeći članak