Omladinsko-patriotski kamp na Zlatiboru, ponovo?

Straža pred rampom na ulazu u kamp; Foto: Marko Miletić / Mašina
Straža pred rampom na ulazu u kamp; Foto: Marko Miletić / Mašina

Objavljen je novi poziv za „omladinsko-patriotski kamp“ na Zlatiboru. Prošlogodišnji kamp istog tipa je zatvoren intervencijom države i Ministarstva unutrašnjih poslova, zbog „moguće zloupotrebe dece i uzbunjivanja javnosti“.

U pozivu, koji je objavljen na sajtu Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, navodi se da to udruženje svoje programsko i praktično delovanje usmerava na oblasti od značaja za odbranu, a da svojom masovnošću i organizovanošću doprinosi jačanju sistema odbrane, te da u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije radi na „negovanju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije“.

Zlatiborski paravojni kamp za decu organizovan je po modelu patriotsko-omladinskih kampova u Rusiji u kojima su deca u uniformama prolazila vojnu obuku uz korišćenje hladnog oružja i replika automatskog oružja. U organizaciji istog udruženja, deca iz Srbije su imala i priliku da učestvuju na ovim kampovima u Rusiji od 2017. godine.

Prošlogodišnji „Omladinsko-patriotski kamp“ za decu na Zlatiboru je organizovalo Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije u saradnji sa ruskom nacionalističkom paravojnom organizacijom E.N.O.T. Corp uz infrastrukturnu i finansijsku podršku opštine Čajetina.

Ruska ultradesničarska organizacija E.N.O.T. Corp u međuvremenu je prestala sa radom zbog, po navodima medija, hapšenja nekoliko članova koji se terete za izvršenje krivičnog dela iz čl. 282 Krivičnog zakonika Ruske Federacije koji se odnosi na „podsticanje mržnje ili neprijateljstva, kao i ponižavanje ljudskog dostojanstva“ i čl. 150 koji se odnosi na „uključivanje maloletnika u izvršenje krivičnog dela“.

Iako je prošlogodišnji kamp na Zlatiboru zatvoren nakon osam, od planiranih deset dana trajanja, ovogodišnji poziv za decu i omladince/ke je i proširen i važi za tri termina u julu i avgustu. Sudeći po najavama, deca će i ove godine, u većem broju od prethodne, moći da uče vojne tehnike, borilačke veštine i „patriotske“ vrednosti upakovane u nacionalistički diskurs o oslobodilačkim ratovima.

Otvaranje novog javnog poziva za kamp koincidira sa dopisom koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na zahtev Ministarstva odbrane uputilo školama u Srbiji. Ovaj dopis predstavlja „Inicijativu za uvođenje sadržaja obuke u školski sistem Republike Srbije“ koja se oslanja na Zakon o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi po kom učenici srednjih škola pripadaju kategoriji građana koji treba da steknu znanja i veštine za „potrebe odbrane zemlje u uslovima vanrednog i ratnog stanja“. Incijativa podrazumeva uvođenje časova odbrane u školski plan i program.

I.P.

Prethodni članak

Nažalost, ne smemo da se izlogujemo

Protest Dosta je rezova održan je danas u Zagrebu

Sledeći članak