Pobeda SNS-a u Nišu i Čačku: GIK ex machina

Nakon preliminarnih rezultata i slavljenja pobede opozicije u Nišu i Čačku, Gradska izborna komisija (GIK) objavila je rezultate lokalnih izbora, nakon kojih SNS ipak odnosi većinu mandata u ovim gradovima. Opozicija i dalje čvrsto stoji iza svoje pobede i najavljuje da će iskoristiti sva sredstva da je dokažu.

Prvi rezultati Gradske izborne komisije u Nišu pokazuju da je lista „Aleksandar Vučić – Niš sutra” osvojila 30 mandata, grupa građana „Dr Dragan Milić” 16 mandata, „Biramo Niš” 10 mandata, pokret „Kreni-promeni” 2, „Ujedinjeni NADA za Niš” takođe dva mandata i Ruska stranka 1.

Podsetimo, niška opozicija je juče slavila pobedu sa mandatom više od SNS-a, a preliminarna projekcija CeSID-a na 100% uzorka je potvrđivala ovaj rezultat.

Gradska izborna komisija (GIK) objavila je rezultate lokalnih izbora u Nišu kasnije tokom dana, na osnovu kojih SNS i opozicione partije ukupno imaju po 30 mandata u niškoj Skupštini.

Niški SNS je ubrzo najavio koaliciju sa Ruskom strankom kao način formiranja većine u Nišu, ostvarivši 31 mandat.

„Mi smo jutros oko pet sati dobili rezultate, rečeno nam je i da je sve uneseno u sistem. Dali su nam rezultate. U međuvremenu, od pet do oko 11 sati jutros, kada su me probudili sa lošim vestima, pojavio se taj neki odbornik Ruske stranke. Šta se desilo, ne znam. Oni su tu neku brojku sakrili u računaru, i kada bi mi sada proveravali sve redom potrošili bi mnogo vremena. Većina u GIK Niš je iz vladajuće koalicije i ne verujem da će oni uraditi ono što bi trebalo“, izjavio je za N1 član Gradske izborne komisije ispred „Kreni-promeni“ Danijel Dašić.

Opozicione stranke iskoristiće sva moguća pravna sredstva da dokažu svoju pobedu, rekli su njeni predstavnici koji se nalaze ispred Gradske izborne komisije, nakon što je GIK izjednačio broj mandata njima i SNS-u, prenosi niški Media reform.

Gradska izborna komisija saopštila je zvanične rezultate lokalnih izbora u Čačku, prema kojima je lista „Aleksandar Vučić – Čačak sutra“ osvojila većinu mandata, 40 u gradskom parlamentu, a opozicija 35. Prema tim podacima, razlika između osvojenih glasova SNS-a i opozicije je oko 1.100.

Izborna lista Dveri u Čačku zatražiće zvanični uvid u kompletan birački materijal sa lokalnih izbora.

„Želimo da pregledamo bukvalno svu izbornu dokumentaciju, da uporedimo zapisnike sa stanjem u biračkim vrećama. To smo radili na republičkim izborima pre 6 meseci i pronašli gomilu nepravilnosti. I očekujemo i ovoga puta određene nepravilnosti, koje zaista onda mogu da promene taj izborni rezultat koji je zaista vrlo neizvestan“, rekao je Obradović.

A.G.A.

Prethodni članak

75 odsto žena koje se obrate lekarima zbog tegoba tokom menopauze ne dobije nikakav tretman

Panama se sprema da evakuiše prvo ostrvo zbog porasta nivoa mora usled globalnog otopljenja

Sledeći članak