Pobunjene čitateljke: mapiranje vidljivosti žena u književnoj kritici

Udruženje književnih kritičarki Pobunjene čitateljke poziva sve zainteresovane na drugi regionalni susret književnih kritičarki „Pobunjene istražuju: književnice i kritičarke (ni)su prisutne“.

Skup na kojem će biti predstavljan monitoring književne kritike iz rodne perspektive biće održan u petak, 10. maja u Krokodilovom centru za savremenu književnost u Beogradu, sa početkom u 19 časova.

Monitoring je sproveden u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Sloveniji. Uzorak istraživanja, koje je trajalo od jula do decembra 2018, pored književnih časopisa, obuhvata sve elektronske i pisane medije koji imaju redovnu kulturnu rubriku. Cilj istraživanja bio je ne samo da ispita koliko su književne kritičarke zastupljene i vidljive u odnosu na muške kolege već i da pokaže koliko se piše o književnicama, a koliko o književnicima. U uzorak su uračunati svi žanrovi kulturnih rubrika – eseji, kritike, prikazi, intervjui, vesti.

Rezultati premašuju pretpostavku da su žene, i kao kritičarke i kao književnice, podzastupljene u odnosu na muškarce.

Naime, na domaćoj sceni piše oko 30% kritičarki u odnosu na 70% kritičara, a čak i u onim zemljama gde postoji rodna ravnopravnost u zastupljenosti kritičarki, kao što je Bosna i Hercegovina, ili tamo gde žene čine 65% književnokritičke scene, kao što je slučaj sa Slovenijom, zastupljenost autorki o kojima se piše nigde ne prelazi više od trećine ukupnih priloga. Žene se takođe mnogo ređe biraju kao sagovornice u kutlurnim prilozima i u intervjuima.

Kako ovo istraživanje pokazuje, seksizam nije jedini nedostatak regionalne književne scene. Od 159 kritika koje su objavljene u Srbiji u periodu od jula do decembra prošle godine, samo njih 5 dalo je negativnu ocenu određenim knjigama, dok je svega 13 kritika polemičke prirode.

Situacija je slična i u svim ostalim zemljama. Primera radi, u Crnoj Gori nije objavljena nijedna negativna kritika u datom periodu, dok je u Makedoniji objavljena samo jedna.

Istraživanje je u potpunosti zasnovano na solidarnom, volonterskom radu i nezavisno sprovedeno, u cilju mapiranja regionalne književne scene iz feminističke perspektive.

Sve informacije o događaju mogu se naći ovde, a rezultati istraživanja u celosti su dostupni na sajtu Pobunjenih čitateljki.

Prethodni članak

Na današnji dan oslobođen je Zagreb

Mašina poklanja karte za festival Beldocs

Sledeći članak