Poljoprivrednici su postigli dogovor sa Vladom ali će ipak plaćati akcize

Poljoprivrednici su nakon dvonedeljnog protesta ipak pristali da kupuju gorivo skuplje za akcize, a da im se novac vrati u roku od dve nedelje.

Mogućnost da kupuju gorivo po povlašćenoj ceni, odnosno da ne plaćaju akcize, a zatim strepe da li će im država nadoknaditi razliku, bila je jedna od osnovnih zahteva poljoprivrednika koji su protestovali od 13. do 26. novembra.

Protest četiri poljoprivredna udruženja je završen pregovorima sa premijerkom i resornom ministarkom Jelenom Tanasković održanim 26. novembra popodne u Kisaču pored Novog Sada. Na sastanku koji je trajao pet sati je ipak prihvaćen predlog Vlade da poljoprivrednici dizel ubuduće kupuju na benzinskim pumpama Naftne industrije Srbije (NIS) po povlašćenoj ceni od 179 dinara, a da onda u roku od dve nedelje dobiju povrat 50 dinara po litru, kako izveštava 021.

Kako otkriva isti portal, dogovorene su i subvencije po hektaru, od kojih će se 17.000 dinara isplaćivati u robi, a ostalo u novcu. Podsetimo, poljoprivrednici su zahtevali subvencije od 300 evra po hektaru obradivog zemljišta.

Postignut dogovor po više tačaka

„Poljoprivrednici su tražili i dozvole da mogu da sami izvoze žitarice, umesto da ih prodaju trgovačkim firmama, dok se ne obezbedi dovoljno javnih skladišta i usvoje odgovarajući zakoni za uvođenje robnih zapisa kojima se može trgovati i koji se mogu koristiti kao zalog za kredit. I to je dogovoreno“, piše 021.

Postignut je dogovor i po pitanjima refinansiranja postojećih kredita, dugova za penziono i socijalno osiguranje i robne berze.

Premijerka Ana Brnabić je nakon sastanka dala relativno uopštenu izjavu, naglašavajući da su pregovori bili teški i da je postignuta saglasnost „po mnogim pitanjima“. Ona najavila da će u sredu, 29. novembra, biti organizovan prvi sastanak radne grupe za uređenje tržišta i robne berze i da će se „odmah krenuti s radom na izmenama i dopunama svih zakona i podzakonskih akata kako bi se poljoprivrednicima obezbedili slobodno tržište i zaštitu od monopolista i kartelista“, saopštila je Vlada Srbije a preneo Radio Slobodna Evropa.

Kako smo ranije pisali, poljoprivrednici su od 13-21. novembra organizovali svakodnevne blokade saobraćajnica poljoprivrednim mašinama. Traktori su u međuvremenu bili na „stend baju“. Nakon pregovora u Kisaču uklonjeni su sa drumova u Vojvodini.

Poljoprivrednici tvrde da je Brnabić tražila da sastanku ne prisustvuju mediji, premijerka negira navode

Sastanku u Kisaču nisu prisustvovali mediji. Predstavnici poljoprivrednika su prokomentarisali da je premijerka Brnabić insistirala na tome da pregovorima ne prisustvuju predstavnici N1, Nove i portala 021. Na to su, navodno, poljoprivrednici insistirali da mu ne prisustvuju ni izveštači Pinka, Hepija i Informera.

Poljoprivrednici su prvo 25. novembra pozvali sve novinare na radni ručak, da bi 26. novembra Vlada postavila uslove da o sastanku ne izveštavaju „politički mediji“, a predstavnici poljoprivrednika na to pristali.

Novinarska udruženja su burno reagovala na kršenje Zakona o javnom informisanju i medijima. Programski direktor Nezavisnog udruženja novinara Srbije Dinko Gruhonjić je prokomentarisao da niko ne može da zabrani medijima da izveštavaju sa događaja koji su u javnom interesu.

„Dakle, niti državne institucije, niti bilo koja udruženja ili pojedinci ni na koji način ne mogu da propisuju medijima kad i o čemu smeju ili ne smeju da izveštavaju. Reč je o stvarima od javnog interesa i prava na javno informisanje“, izjavio je Gruhonjić za Danas.

Udruženje novinara Srbije (UNS) je protestovalo kako zbog diskriminacije Vlade prema „političkim“, odnosno medijima United grupe, tako i zbog odgovora poljoprivrednika kojim su diskriminisani Pink, Hepi i Informer. Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), je oštro osudilo diskriminaciju medija i objavilo da će o tome informisati relevantne međunarodne organizacije.

Portal 021 javlja da su se predstavnici poljoprivrednika njima izvinili. A premijerka je nakon svega izjavila da nije ni tražila da pojedini mediji ne prisustvuju sastanku.

„Što se mene tiče, sastanci su ili zatvoreni za javnost pa imamo izjave za medije posle, ili imamo saopštenja ili izjave za medije, ili su otvoreni za javnost i tada su svi mediji pozvani bez izuzetka“, preneo je N1.

I.K.

Prethodni članak

Stopa smrtnosti od zagađenja vazduha je u Srbiji duplo veća nego na svetu

Svaka treća osoba koristi antibiotike bez recepta

Sledeći članak