Protest poljoprivrednika se širi

Poljoprivrednici nameravaju da u protestu koji su započeli juče ostanu do ispunjenja zahteva.

Poljoprivrednici protestuju od Subotice do Beograda, kaže za Mašinu Đoka Ćurčić iz Inicijative za opstanak poljoprivrede. Zbog otvaranja „novih frontova“ zasad nije poznat tačan broj lokacija na kojima se protesti održavaju, konstatuje za naš list Vladimir Višić, predsednik upravnog odbora Inicijative za opstanak poljoprivrede i koordinator protesta. Naši sagovornici potvrđuju da vlasti zasad nisu kontaktirale poljoprivrednike ni reagovale na njihov protest.

Postoji mogućnost da se protestu pridruže poljoprivrednici iz Zapadne Srbije i Mačve, ali o tome će se više znati 14. novembra popodne. Protest poljoprivrednika podržavaju mnogi akteri, uključujući Samostalni sindikat „Sloga“ i štrajkački odbor Pošta Srbije, koji su u obustavi rada od 25. oktobra. Protest su podržale i pojedine opozicione stranke, zasad poštujući želje poljorpivrednika da se u njega ne mešaju.

Vlada nije ispunila svoj deo dogovora, kažu poljoprivrednici

Kako smo pisali, poljoprivrednici su stupili u najnoviji protest 13. novembra. „Ne bismo se mi danas pojavljivali na ulicama da je Vlada, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarsto finansija, ispunila zahteve“, konstatovao je za Mašinu Đoka Ćurčić.

Podsetimo, poljoprivrednici učestalo protestuju od avgusta 2022. godine. U maju su održani prelomni pregovori sa Vladom. Poljoprivrednici su tada dobili definisana obećanja, nakon što su zapretili da će se traktorima pridružiti protestima Srbija protiv nasilja.

Krajem septembra su zbog nezadovoljstva ispunjavanjem dogovora iz maja održani još jedni pregovori. Premijerka je nakon njih rekla da su zahtevi ispunjeni, dok poljoprivrednici tvrde da to nije ni blizu istine.

I.K.

Prethodni članak

Posledice klimatskih promena više pogađaju starije žene

Glovo kaznio dostavljače zbog „zloupotrebe“ aplikacije?

Sledeći članak