U četvrtak traktorima krećemo za Beograd, kaže poljoprivrednik Đoka Ćurčić

Predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije za Mašinu prenosi atmosferu sa pregovora i najavljuje podršku poljoprivrednika protestima Srbija protiv nasilja.

traktor

„Jako je tužno bilo“, razočarano za Mašinu komentariše neuspeh pregovora sa Vladom Srbije predstavnik pregovaračkog tima Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, Đoka Ćurčić.

Po njegovim rečima, predstavnici Inicijative su nakon sastanka koji su prošle nedelje održali sa ministarkom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelenom Tanasković, premijerkom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim stekli utisak da će Vlada odbiti dve, ali prihvatiti preostalih šest od osam tačaka zahteva koje je predao pregovarački tim. Umesto toga,

„Brnabić je odbacila sve zahteve, rekla je da o njima možemo da razgovaramo tek sledeće godine. Oni su nam ispirali mozak, mi smo ih prekidali i to je trajalo dva sata”, kako je Ćurčić danas izjavio za agenciju Beta.

„Kada smo danas došli, oni nam ništa nisu ponudili, samo su ponudili trista dinara za sir, što je potpuno bezveze, i završili smo priču. Marijan Rističević nas je zaluđivao nekih sat – sat i po“, komentariše Ćurčić za naš portal.

Po njegovim rečima, sastanku održanom 15. maja prisustvovali su Ana Brnabić i predsednik Odbora za poljoprivredu u Skupštini Srbije Marijan Rističević. Premijerkina obećanje da će država ponovo razmotriti neke od zahteva 2024. godine Ćurčić naziva „pričama za malu decu“.

„Premijerki sam rekao: Vama je ovo drugi mandat, od prošlog avgusta ništa niste rešili, a mlekarima ni od februara prošle godine, tako da ja ne vidim ovde ‚Dobro jutro‘ za poljoprivrednike Srbije“, preneo je atmosferu sa pregovora Ćurčić.

Demonstracije od Subotice do Kragujevca

„Sutra krećemo u proteste. Demonstracije će ići od Subotice do Kragujevca i Kraljeva: u Subotici, Somboru, Novom Sadu, Bogatiću, Jadru, Kruševcu, Kraljevu, Požarevcu, Bavaništu, Pančevu.“

„U pitanju su ratari i stočari, ozbiljni ljudi, koji su deset godina ćutali. Sve subvencije za ratare su ukinute 2012, a mlekarima je ‚došao kraj‘ prošle godine u februaru, kad su (predstavnici vlasti) vikali da imaju mleka za izvoz, pa na kraju uvezli nenormalne količine mleka, gde su dotukli stočarstvo totalno“, ocenjuje Ćurčić, potvrđujući opservacije o lošoj uvoznoj politici koje je ranije izneo Zlatko Kokanović.

Ćurčić konstatuje da u Srbiji „od cara Dušana do danas“ nije bilo manje krava za mužu:

„Sa nekih milion i sedamsto hiljada 2006. godine smo spali na 170.000 krava“, navodi naš sagovornik, citirajući podatke do kojih je došao jedan od članova pregovaračkog tima.

Mlekari su premijerki, po njegovim rečima, u februaru 2023. davali „povoljno rešenje za to da Srbija ima povoljno mleko, ali po tržišnim cenama, i da ne dođe do ovog kolapsa“. Vlada nije prihvatila njihova rešenja, data u trenutku kad je kupovna cena kilograma kukuruza bila izjednačena sa cenom litra mleka, što je za stočare predstavljalo dramatičnu situaciju. Njen epilog je, ipak, bio klanje krava muzara.

Foto: Nemanja Panić / Kamerades

Deo poljoprivrednika se boji da će ostati bez podrške države ako izađe na proteste

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije je nastala prošle godine „pre žetve“, objašnjava Ćurčić.

„U ovo vreme prošle godine smo se povezivali i dogovarali kako da se organizujemo, a u avgustu smo izašli na proteste“, navodi i dodaje:

„Mi smo prošle godine u avgustu izigrani od strane Vlade. To do sada nismo obelodanjivali. Mnogo stavki iz prošlogodišnjih zahteva ušlo je i u novogodišnje“. U sastav Inicijative ulazi sedam udruženja kojima će se na protestu 16. maja pridružiti još dva, dodaje Ćurčić.

„Mislim da imamo podršku većine poljoprivrednika, ali da se većina takođe jako boji“, njegova je ocena. Ćurčić smatra da su mnogi poljoprivrednici u strahu da bi, ukoliko se javno pridruže protestu, mogli da izgube i ono malo preduslova za rad i državne pomoći koje imaju, a od kojih zavise. Primera radi, po njegovim informacijama mnogi strepe da bi mogli da ostanu bez povraćaja za ulaganja u nove traktore koje su nabavili preko Vlade Vojvodine, jer ih predstavnici vlasti time ucenjuju. Poljoprivrednici se plaše da bi im moglo biti još gore:

„A ja mislim da od ovoga ne može biti gore“.

„Proizvodnja jednog hektara žita u Srbiji košta 156 hiljada dinara, a prosek roda je pet tona po hektaru. U Evropi je 22 dinara cena kilograma žita“, ilustruje Ćurčić. Po toj računici, za uloženih 156.000 dinara ratar može da očekuje povraćaj od najviše 110 hiljada dinara. „Ako dočekamo žetvu sa takvim cenama i takvom državom i ministarstvom, mi možemo samo da se povešamo“, objašnjava ratar Ćurčić.

Komentarišući poruke podrške koje su protestu poljoprivrednika uputili pojedini organizatori i učesnici protesta Srbija protiv nasilja, te poziv na ujedinjavanje građanskih i protesta poljoprivrednika, Ćurčić konstatuje:

„Mi smo isto građani Srbije, kao i ova gospoda što protestuju u Novom Sadu, Beogradu, i ostalim gardovima. I mi ćemo njih podržati“.

Kako je prenela Beta, Ćurčić je 15. maja pre podne najavio da će, ukoliko predstavnici Vlade Srbije do četvrtka ove nedelje ne ispune zahteve, poljoprivrednici mehanizacijom krenuti za Beograd.

„I ako dođe do nekog konačnog rešenja naših pregovora, mi smo planirali da u četvrtak krenemo našim traktorima, da ostavimo sve naše punktove i da idemo za Beograd. Pokušaćemo da što više traktora uđe u Beograd“, najavljuje.

I.K.

Prethodni članak

Kokanović: Vlasti da odluče da li im je bitniji uvoznički lobi ili milion i po poljoprivrednika

Reljanović: Radnik ne može da dobije zakonit otkaz zbog odbijanja da učestvuje na političkom skupu

Sledeći članak