Ponovo kasne rezultati konkursa Ministarstva kulture

Rezultati konkursa Ministarstva kulture Republike Srbije kasne za čak tri raspisana konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata savremenog stvaralaštva u 2024. godini, skreću pažnju NKSS, ULUS i Stanica.

Uprkos višegodišnjim brojnim apelima i ukazivanjima kulturnih radnika i radnica (i stručnjaka i stručnjakinja u kulturi) koji su ukazivali na štetne posledice takve prakse, rezultati konkursa Ministarstva kulture Republike Srbije kasne za čak tri raspisana konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata savremenog stvaralaštva u 2024. godini, skreću pažnju NKSS, ULUS i Stanica.

Naime, prema propozicijama konkursa, rok za objavu rezultata je najkasnije 60 dana od isteka roka za podnošenje prijava, podsećaju stručne organizacije. Za konkurse koji se odnose na finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti likovnih, primenjenih, vizuelnih umetnosti, dizajna i arhitekture, potom iz oblasti umetnička igra — klasičan balet, narodna igra, savremena igra (stvaralaštvo, produkcija i interpretacija), te Gradovi u fokusu 2024. rok za podnošenje prijava je istekao 26.12.2023. godine, konstatuje se u saopštenju.

„Godina je uveliko u toku, a zbog ove situacije za mnoge aktere u kulturi još uvek nije moguće planiranje iste, što ostavlja i kratkoročne i dugoročne posledice na kulturnu produkciju i ponudu na nivou čitave republike“, konstatuje civilno društvo.

„Budući da godina počinje u januaru, konkursne procedure za narednu godinu morale bi da budu gotove najkasnije krajem decembra meseca prethodne godine, a mi imamo situaciju da su prvi konkursi tada tek objavljeni“, kaže se u saopštenju. Zvaničan rok za objavu rezultata je 60 dana, što je već prekasno za adekvatno planiranje i organizaciju kulturnih i umetničkih aktivnosti u tekućoj godini, a kašnjenje objave rezultata dodatno otežava ovu nepovoljnu situaciju.

„Kao što smo isticali mnogo puta do sada, premalo vremena za planiranje, organizaciju i realizaciju projekata i programa neminovno utiče na uslove rada u kulturi, kvalitet projekata i načine distribucije umetničkih programa, a radnike i radnice u kulturi stavlja u poziciju životne i profesionalne neizvesnosti i nesigurnosti. Očito da se većina događaja, iz gorepomenutih razloga, realizuje u poslednja tri meseca u godini, dolazi do preklapanja programa te zainteresovana publika biva onemogućena da prati i učestvuje u kulturnim događajima prirodnim ritmom tokom cele godine”, upozoravaju Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije – NKSS, Udruženje likovnih umetnika Srbije – ULUS i Stanica Servis za savremeni ples.

Oni apeluju na Ministarstvo kulture Republike Srbije da što pre objavi rezultate ne samo ova tri, već i svih ostalih raspisanih konkursa, kako bi se minimalizovala šteta koja je već učinjena za ovu kalendarsku godinu.

I.K.

Prethodni članak

Parlament EU glasao za kriminalizaciju najtežih slučajeva uništenja ekosistema

Otkaz predsedniku Samostalnog sindikata Jure Predragu Stojanoviću je nezakonit, presudio je Apelacioni sud

Sledeći članak