Pravilnik o zaštiti od seksualnog uznemiravanja na Pravnom fakultetu Univerziteta Union

Foto: Pravni fakultet Univerziteta Union

Na Pravnom fakultetu Univerziteta Union prošle nedelje stupio je na snagu Pravilnik o zaštiti od seksualnog uznemiravanja. Ovo je drugi fakultet, nakon Fakulteta političkih nauka, koji je usvojio poseban akt koji ima za cilj da zaštiti studentkinje/e i zaposlena lica od seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja.

Usvojeni dokument definiše pojmovi „seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja, zabranu takvog ponašanja, mere sprečavanja i postupke zaštite lica od seksualnog uznemiravanja, sa ciljem izgradnje i očuvanja akademskih sloboda, jednakih mogućnosti, poštovanja integriteta i ljudskog dostojanstva svih učesnika u procesu visokog obrazovanja“.

Usvajanju ovih akata prethodio je rad Autonomnog ženskog centra (AŽC) koji je „uložio veliki napor u zagovaranje za usvajanje internih akata na fakultetima kojima bi se doprinelo boljoj zaštiti od seksualnog uznemiravanja“.

Po istraživanju „Mladi i iskustva seksualnog nasilja“ Autonomnog ženskog centra koji je pokrenuo kampanju „Zahtevam da budem zaštićena od seksualnog uznemiravanja“ trećina studentkinja i studenata u Srbiji je doživela da zaposleni na fakultetu u njihovom prisustvu pričaju seksualne šale, gledaju ih tako da se osećaju neprijatno ili skreću razgovor o studiranju na seksualne teme.

Istraživanje je pokazalo da svaka druga studentkinja, odnosno, student, smatraju da zaštita od seksualnog uznemiravanja od strane profesora na fakultetima nije dovoljna i da je potreban bolji sistem.

I.P.

Prethodni članak

Poštari i dalje u štrajku: „Nemamo šta da izgubimo!“

Na današnji dan oko 70 radnika i radnica fabrike „Partizan“ počelo je štrajk glađu

Sledeći članak