Predsednik Mađarske potpisao „zakon o robovlasništvu“, sindikati prete štrajkom

Foto: Margittai Péter / Facebook
Foto: Margittai Péter / Facebook

Predsednik Mađarske Janoš Ader je danas iznenadno potpisao ozloglašeni „zakon o robovlasništvu“, ozakonivši time njegovo izglasavanje u Parlamentu. 

Podsećamo da je, prema izjavama lidera opozicionih stranaka, taj zakon izglasan mimo pravila rada parlamenta.

Aderovo ozvaničenje „zakona o robovlasništvu“ obesmislilo je parolu Janoše, ne potpisuj!, pod kojom je bilo zakazano današnje protestno okupljanje u Budimpešti. Sindikalne centrale zaposlenih u javnom sektoru su, međutim, postigle sporazum o organizovanju štrajka kao narednog koraka, i pozvale svoje sindikalne organizacije da započnu sa pripremnim aktivnostima. Prema izjavi predstavnika sindikata štrajk na nivou cele države bi mogao da se organizuje najranije tokom januara 2019.

U Mađarskoj se od prošle srede, pod snegom, ledom i suzavcem, gotovo svaki dan održavaju protesti protiv zakona o prekovremenom radu i centralizacije sudstva. Protesti su počeli nakon što je u parlamentu, uprkos pokušaju opstrukcije od strane opozicije, izglasan zakon kojim se poslodavcima omogućava da zaposlene primoraju na 400 sati prekovremenog rada godišnje, a omogućava da im za to plate po isteku tri godine.

Predstavnici opozicije, studentske organizacije i sindikati, koji podržavaju proteste, smatraju da ovaj zakon iscrpljenoj i potplaćenoj radnoj snazi u Mađarskoj u praksi nameće šestodnevnu radnu nedelju i dalje obezvrednjavanje rada.

Demonstranti su u ponedeljak pokušali da probiju medijsku blokadu i svoje zahteve pročitaju na MTVA, mađarskom javnom servisu. Nekoliko predstavnika opozicije je provelo čitavu noć u zgradi MTVA, nakon čega ih je obezbeđenje u jutarnjim časovima iz nje izbacilo primenjujući silu. Uprkos tome što u vreme demonstracija mediji sa nacionalnom frekvencijom prikazuju vremensku prognozu i izveštaje iz Kine, protesti podrške demonstrantima u Budimpešti počeli su da se održavaju u drugim gradovima u Mađarskoj, a u simboličnom vidu i u gradovima sa mađarskom dijasporom.

I.K.

Prethodni članak

Video: Za reproduktivna prava žena se moramo boriti

Na današnji dan počela je Husinska buna

Sledeći članak