Preko noći u neodrživoj egzistencijalnoj poziciji: apel radnika i radnica u kulturi nadležnima

Predstavnici NKSS-a u Sekretarijatu 2018. godine; Foto: Luka Knežević Strika

Nezavisna kulturna scena Srbije uputila je zahteve Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijatu za kulturu grada Beograda i stručnoj javnosti za hitnu reakciju svih nadležnih u sektoru kulture za donošenje konkretnih mera podrške umetnicima, kulturnim radnicima i sektoru samozaposlenih u kulturi.

Nakon što je u petak, 20. marta Sekretarijat za kulturu grada Beograda na svom sajtu objavio obaveštenje da se javni konkurs za umetničke i stručne projekate kao i naučna istraživanja u kulturi predviđen za 2020. godinu neće realizovati, što je izazvalo burne reakcije u stručnoj javnosti, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) je danas uputila saopštenje nadležnima u kojem je istakla:

Odluku o ukidanju konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u kulturi Sekretarijata za kulturu grada Beograda, smatramo neprihvatljivom i u datim okolnostima krajnje neadekvatnom! Nebrojene mogućnosti modifikacije programa i prilagođavanja kriznoj situaciji trebale su da budu prioritet sektora nadležnog za kulturu u gradskoj upravi. Mera ukidanja konkursa oličenje je suštinske nebrige za kulturni sektor. Reperkusije ove odluke direktno ugrožavaju živote i otvoreni su pokazatelj destruktivne politike Sekretarijata za kulturu, koja ugrožava ne samo organizacije nezavisne kulturne scene već i pojedince, samostalne umetnike i sve druge aktere u kulturi.

Kako su dalje naveli u svom saopštenju, pandemija koronavirusa ostavila je na hiljade umetnika i umetnica, kulturnih radnika i radnica u Srbiji bez posla, „čime su se preko noći našli u neodrživoj egzistencijalnoj poziciji”, naglašavajući da je već „prethodno težak položaj umetnika i kulturnih radnika sada je doveden do granice egzistencijalnog opstanka za duži period.“

Aleksandar Popović, član Upravnog odbora NKSS-a za Mašinu je izjavio:

U perspektivi vanrednog stanja i svih radikalnih mera koje se preduzimaju, ukljucujući i drastična prekrajanja javnih budžeta, kulturni radnici u Srbiji su primetili trend da se uštede i u ovoj situaciji prave tako što se zakida na najugroženijima: samostalni, nezaposleni ili neredovno i neregularno zaposleni umetnici nažalost spadaju u tu kategoriju, a sada su posebno ugroženi otkazivanjem i ukidanjem javnih događaja, kao što su predstave, koncerati, izložbe itd.

O razlozima za upućivanje apela nadležnima, Popović dalje naglašava:

U takvoj situaciji, u kojoj je sama naša egzistencija dovedena u pitanje, mi smo uputili apele republičkom Ministarstvu, pokrajinskom i gradskom Sekretarijatu za kulturu sa predlozima konkretnih mera koje bi sprečile katastrofu u ovom sektoru. Takođe, ovim putem smo najoštrije osudili poteze beogradskog Sekretarijata za kulturu koji trenutno prednjači u potezima koji vode ubijanju kulture. Besmislenost i malicioznost ovakvih budžetskih rezova, posebno treba sagledati u svetlu u kome se budžetska izdavanja za nezavisnu kulturu već mere u promilima i ulaze u red veličine statističke greške gradskih, republičkih i pokrajinskih budžeta, te ni na koj način ne mogu pozitivno da utiču na prilike u zdravstvu i drugim sada važnim socijalnim potrošačima.

Isidora Ilić, priprema rada u okviru izložbe, Tišina je ovde gluvoća, kustoskinja Mirjana Dragosavljević, Kulturni centar Beograda, 2019.

Zahtevi koje je NKSS uputila nadležnim institucijama na svim nivoima upravljanja su sledeći: da se po hitnom postupku povuče odluka o ukidanju godišnjeg konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u kulturi, kao i projekata umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi, da se uspostavi hitan fond za socijalno najugroženije kategorije delatnika u kulturi, da se odobre novi modeli realizacije programa koji uključuju digitalnu diseminaciju i komunikaciju sa publikom kako bi se sproveli postojeći odobreni programi, da se rezultati raspisanih konkursa Ministarstva kulture i lokalnih samouprava objave u najkraćem roku i da se omogući hitno potpisivanje ugovora i isplata sredstava za realizaciju odobrenih projekata za tekuću godinu, te da republički fondovi i fondovi lokalnih samouprava preuzmu na sebe troškove doprinosa za sve samozaposlene umetnice i umetnike, radnice i radnike u kulturi za vreme opasnosti od pandemije COVID-19 virusa.

Asocijacija je uputila i apel solidarnosti sa svim društvenim kategorijama pogođenim novonastalom situacijom:

Ovim putem pozivamo na solidarnost sa najugroženijima, sa svima onima koje je ova situacija najviše pogodila, radnicima i radnicama bez osnovnih radnih i socijalnih prava, nezaposlenima, izbeglicama i svima onima koji su zbog ove krize ostali ili će tek ostati bez posla i načina da dostojanstveno žive.

V.K.

Prethodni članak

Tako je funkcionisao kapitalizam

Kina je nacionalizovala krizu povodom koronavirusa, Zapad ne čini dovoljno: Iz ugla jednog stanovnika Vuhana

Sledeći članak