„Prekretnica“ – svetska konferencija pozorišta za decu i mlade u Srbiji

Srbija će ove godine prvi put biti domaćin ovogodišnje Svetske konferencije pozorišta za decu i mlade, centralnog godišnjeg skupa Svetske asocijacije pozorišta za decu i mlade ASSITEJ International. Skup će se pod nazivom „Prekretnica” održati od 20. do 24. novembra 2023. godine na više od 10 lokacija u Beogradu i Novom Sadu.

U Srbiji će se od 20. do 24. novembra održavati najveći svetski događaj u oblasti pozorišta za decu i mlade, što se u ovom regionu prvi put dešava. Više od 500 profesionalaca u izvođačkim umetnostima i predstavnika pozorišta i festivala iz celog sveta boraviće u Novom Sadu i Beogradu, gde će biti u prilici da upoznaju ovdašnju pozorišnu scenu za decu, a i Srbiju.

Kako se u saopštenju organizatora navodi, program obuhvata više od 20 pozorišnih predstava za decu i mlade, međunarodnu konferenciju o pravima dece i mladih na kulturu, seriju predavanja i radionica na temu scenskog dizajna i novih tehnologija u pozorištu za mladu publiku, kao i niz razgovora, seminara, izložbi i instalacija o najrazličitijim izazovima i aktuelnim pitanjima izvođačkih umetnosti za decu i mlade, namenjenih kako domaćoj publici tako i stotinama kolega iz inostranstva.

Na Godišnjoj skupštini Svetske mreže pozorišta za decu i mlade ASSITEJ (ASITEŽ) održane u Tokiju, Srbija je izabrana da 2023. bude domaćin najvećeg svetskog godišnjeg događaja u oblasti pozorišta za decu i mlade, ASSITEJ Artistic Gathering (AAG). Kako navode, za našu državu to je posebna čast, budući da ove godine, ASITEŽ Srbija, jedna od osnivača i nacionalne mreže, obeležava 20 godina postojanja. 

“Prvi put od osnivanja asocijacije 1965. godine, ovaj region će biti u centru pažnje ljudi iz celog sveta koji se bave teatrom za decu i mlade. Biće to prilika da se dokažemo kao važan kulturni centar ovog regiona, svojevrsni hab koji povezuje scenu pozorišta za decu i mlade u Jugoistočnoj Evropi sa ostatkom Evrope ali i sveta,” objašnjava predsednica ASITEŽ Srbija, Diana Kržanić Tepavac.

Konferencija koja se paralelno odvija u Beogradu i Novom Sadu, obuhvata stručne sastanke i predavanja sa umetnicima iz celog sveta, praktičan deo sa mladim umetnicima, ali i festivalski, u okviru kog će domaća publika i pozorišni kritičari imati priliku da pogledaju najbolje predstave za decu i mlade domaće, regionalne i svetske selekcije. 

„Na ovim prostorima briga o kulturi i umetnosti za decu i mlade daleko je od prioriteta onih koji bi trebalo da kreiraju kulturnu politiku. Stoga nekima naše kontinuirano angažovanje na ovom polju može delovati kao nemoguća misija. Ali, tim pre je naša dužnost da reagujemo,” zaključuje Kržanić Tepavac.

A.G.A.

Prethodni članak

Zadrugarstvom protiv izrabljivanja u digitalnoj ekonomiji

Da li je pravo na štrajk radnika i njihovih organizacija zaštićeno Konvencijom o slobodi udruživanja i zaštiti prava na organizovanje?

Sledeći članak