Preminula Džejn Mekalevi, borbena sindikalna organizatorka

Povodom prerane smrti Džejn Mekalevi, borbene sindikalne organizatorke i internacionalistkinje koja iza sebe ostavlja bogato znanje u polju političkog i sindikalnog organizovanja, podsećamo vas na prevod intervjua sa njom, koji smo objavili na našem sajtu tokom 2017. godine.

Džejn Mekalevi (Jane McAlevey) umrla je 7. jula 2024. u 59. godini nakon borbe sa teškom bolešću. Džejn je bila Viša saradnica za politiku na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju, dopisnica na temu sindikalnog organizovanja časopisa The Nation, dugogodišnja politička aktivistkinja, stručna komentatorka, edukatorka, strategistkinja za političke kampanje i sindikalna organizatorka.

Poslednja knjiga „No Shortcuts: Organizing for Power in the New Guilded Age“ objavljena joj je 2016. u izdanju Oxford University Press.


Džejn Mekalevi na 4. konferenciji o važnosti obnove sindikata „Učimo iz naših borbi“, u organizaciji Rosa Luxemburg Stiftung, 2019.

Njeno ogromno teorijsko i praktično znanje o savremenim radničkim borbama može nam biti od koristi u borbama koje dolaze, kako lokalnim tako i međunarnodnim.

U pomenutom intervjuu naglasila je da „o(O)rganizovati znači pomagati ljudima da povezuju stvari i povezuju različite potencijalne izvore moći koje imaju u svojoj zajednici u jednu veliku borbu“.

„Kada pomognete radnicima da naprave osnovne veze, da je direktor protiv kojeg se bore na radnom mestu ista osoba koja je odgovorna za loše stvari koje se dešavaju u školi njihove dece i u njihovim zajednicama, u smislu izbacivanja iz njihovih domova, koji će se rušiti i na čijem mestu će biti izgrađeni skupi stanovi, ljudi se osnaže za borbu na drugačiji način,“ pojasnila je i istakla:

„Postaje im jasno da moraju da izgrade radnički pokret, kako bi preuzeli kontrolu ne samo nad radnim mestom, već i nad svojim komšilukom, školama, gradom, državom. Kada pomognemo radnicima da povežu ove stvari, a to je suština organizovanja, da povežu treću smenu i džentrifikatora koji dolazi u njihov komšiluk, oni počinju da se bore na drugačiji način.“

V.K.

Prethodni članak

Međunarodna konferencija rada: Globalni izazovi i aktuelno stanje u Srbiji

Studentkinje FPN-a osnovale Slušaonicu poverenja

Sledeći članak