Privedeni aktivista: Za vidikovac na Kablaru nisu rađena geomehanička istraživanja, stena može da padne

Miloš Kuvekalović, koji je sinoć pušten iz MUP Čačak, je u direktnom prenosu objasnio zašto aktivisti veruju da izgradnja vidikovca može da pokrene obrušavanje stene na vrhu planine.

„Oni nisu radili geomehanička istraživanja. Pozivaju se na istraživanja koja su rađena između i ‚57-65. godine. Ako izgradnja krene, ne daj Bože da neko pogine. Ja se nadam da neće niko, ali tu postoji opasnost po ljudski život“, izjavio je Miloš Kuvekalović u direktnom prenosu putem društvenih mreža neposredno pre nego što je priveden.

Kuvekalović, aktivista udruženja Čuvari Kablara, je naveo da najstariji alpinista koji penje Kablar, Slobodan Bobi Milosavljević, koji se alpinizmom bavi 50 godina, tvrdi da stena neće izdržati planirane radove.

„Oni planiraju vidikovac od 300 i nešto kvadrata, da buše šipove po 10-12 metara, da seku vrh stene. Svakog proleća Bobi sa alpinistima izlazi na sve smerove da proveri koliko ima manje stena na njima. U Ovčar Banji se svake godine pojavljuju ogromne stene od po više kubika, koje padaju sa Kablara“, izjavio je aktivista Čuvara Kablara.

Kuvekalović: „Ovde se brani priroda Srbije, a brane se i zakoni i Ustav ove zemlje“

Aktivista je podsetio na to da plan za vidikovac na Kablaru postoji već godinama, ali da su radovi na njegovoj izgradnji počeli nedavno, i to, kako tvrdi, krčenje, 340 metara šume širine šest metara „bez ijednog obeleženog drveta, bez ijednog papira“.

„Jasno je Ministarstvo za zaštitu životne sredine reklo da je to strogo zabranjeno. Pri gradnji vidikovca oni zakon ne poštuju. Ne poštuju pre svega prirodne zakone i nas“, naglasio je Kuvekalović. Podsetimo, o krčenju šume i problemima koje nosi izgradnja vidikovca smo u avgustu razgovarali i sa aktivistima lokalnog udruženja Zeleni talas.

„A za prirodu je najveća opasnost što će da unište vrh Kablara i što planiraju, kako svi meštani kažu – i oni koji su za zidanje vidikovca, koji su poverovali u laži nekih političara – da brat Ane Brnabić je ovde već kupio neko imanje, da planiraju da grade hotel i da urbanizuju planinu“, izjavio je Kuvekalović u prenosu koji je vršio Ekološki ustanak. On je istakao da aktivisti smatraju da na Kablaru brane prirodu Srbije, ali i njene zakone i Ustav.

Kuvekalović je sa grupom aktivista pokušao da ove tvrdnje lično izloži premijerki, gradonačelniku i direktoru Turističke organizacije Čačak čija je poseta Kablaru i svečano polaganje kamena temeljca za vidikovac planirana četvrtog oktobra. Aktivistima i narodnom poslaniku Aleksandru Jovanoviću Ćuti je prvo ograničeno kretanje, da bi policija ubrzo privela Kuvekalovića, Dragana Simovića i Vladimira Milivojevića. Aktivisti su pušteni tokom protesta građana, četvrtog oktobra uveče, i neće biti gonjeni.

Ana Brnabić: „Više nismo toliko glupi“

Premijerka je neometano obavila posetu Kablaru iako ju je tamo dočekao transparent „Ana, prestani da siluješ Kablar“. Tokom svečanog otvaranja gradilišta premijerka je izjavila da će vidikovac biti čuvar prirode.

„Oni koji sebe zovu ekolozima treba da razumeju da mi moramo da upoznamo našu decu sa prirodom. Naša deca treba da se zaljube u prirodu da bi je čuvali, a da bi se to dogodilo treba da dođu na ovakav vidikovac. Ali ne ovaj vidikovac na kome sada stojimo i koji je verovatno nelegalan i ne naročito siguran, nego vidikovac koji će biti bruto površine od samo 377 kvadratnih metara. Nećemo mi ovde praviti ni kule ni gradove. Pravićemo nešto što će biti atrakcija, a potpuno u skladu sa prirodom“, preneo je reči Ane Brnabić portal Morava.info.

Premijerka je dodala da je Ovčarsko-Kablarska klisura jedan od najlepših krajeva Evrope.

„Ako smo mi glupi kao država da ne možemo u ovo da uložimo nešto novca, da ovu lepotu pokažemo čitavom svetu i da od ovoga napravimo turistički raj, onda uopšte nismo ni zaslužili da imamo ovakvu lepotu. Više nismo toliko glupi“, izjavila je Ana Brnabić na svečanosti kojoj si prisustvovali i ministar građevinarstva Goran Vesić, ministar turizma Husein Memić, gradonačelnik Čačka Milun Todorović i direktor Turističke organizacije Čačka Vojin Jakovljević.

Po njenim rečima, sada je pravi momenat za izgradnju vidikovca zbog toga što će zahvaljujući završetku auto-outa do Požege saobraćaj moći da se izmesti iz Ovčarsko-Kablarske klisure i razvija njen turistički potencijal. „Ali, moramo napraviti uslove da ti ljudi dođu u predeo u koji niko nije ulagao 60 godina“, dodala je.

Premijerku dočekao transparent „Ana, prestani da siluješ Kablar“

Dok je premijerka sugerisala da se ekološki aktivisti bore protiv projekta vidikovca, a zanemaruju potrebe ovog kraja za ulaganjem u infrastrukturu, aktivisti tvrde da je njihova namera suprotna: da se izgradi vidikovac, ali više uloži u primarne potrebe.

„Grupa koja se skupila da brani Kablar ima jedno jako jednostavno rešenje. Napravite vidikovac od prirodnih materijala, potrošite dvesta, i trista hiljada evra, a pošto već obećavate ljudima u Rošcima, Vrnčanima i Jančićima da ćete im napraviti put, vodu i struju, preusmerite milion evra iz turizma i uradite im to!“, izjavio je ranije Miloš Kuvekalović, a prenosi Prvi prvi na skali.

Drama na vrhu Kablara podseća na onu kojoj smo tokom jeseni 2022. svedočili na vrhu planine Starica u Majdanpeku, čiji je osmi greben srušen uprkos žilavom otporu građana i stražama koje su trajale mesecima. Aktivisti pokreta Ne dam/Nu dau! Iz Majdanpeka su tokom pružanja otpora rušenju vrha planine hapšeni i maltretirani u policiji, za šta do danas niko nije odgovarao. Znatno tiše od eksplozija kojima je trajno izmenjena Starica odjeknula je naknadna vest da je i sud stao iza toga da su aktivisti na Starici, na parceli u javnom vlasnipšvu, kampovali s punim pravom.

Prethodni članak

Radnici koji su iz „Džinsija“ prešli u „Juru“ dobili otkaze, tvrdi poslanik Cakić

Planinarski savez Srbije: Ne planinari se da se vide beton i staklo

Sledeći članak