Privedeni aktivisti koji su sprečavali nasilno iseljenje izbeglica

Foto: Združena akcija Krov nad glavom / Facebook
Foto: Združena akcija Krov nad glavom / Facebook

Policija je privela petnaestak aktivista i aktivistkinja koji su pokušali da spreče nasilno iseljenje izbeglica iz stanova u Ustaničkoj ulici u Beogradu.

Kako su objavili na svojim profilima na društvenim mrežama inicijative Krov nad glavom i Kolektivna odbrana stanara, prilikom današnje solidarne akcije odbrane izbeglica koje žive u Ustaničkoj 244g u Beogradu, policija je privela u stanicu na Paliluli oko petnaest ljudi.

Aktivisti i aktivistkinje kao i solidarni građani koji su se okupili su pre privođenja uspeli da probiju jedan od policijskih kordona kako bi prišli samom ulazu u zgradu i onemogućili izvršitelja da obavi iseljenje.

Jake policijske snage su rano jutros, u pet časova, zaposele zgradu u kojoj se nalaze ovi stanovi kako bi pružile asistenciju prinudnom izvršitelju, dok su kordonima bili blokirani i svi prilazi.

Nasilno iseljenje preko dvadeset izbeglica koje su smeštene u ovoj zgradi, među kojima su samohrane majke, stari i bolesni i ratni veterani sa invaliditetom, je planirano za period od 23. jula do 10. avgusta. Težinu ovom slučaju daje i činjenica da se deložacije sprovode po nalogu Komesarijata za izbeglice.

Foto: Združena akcija Krov nad glavom / Facebook
Foto: Združena akcija Krov nad glavom / Facebook

Prema poslednjim informacijama, Miodrag Stević koga su danas iseljavali se nagodio sa Komesarijatom i trebao bi da dobije seosko domaćinstvo za koje je ranije konkurisao. Time je njegovo iseljenje odloženo do 15. avgusta do kada bi trebao da dobije obećano seosko imanje. Međutim, ostale planirane deložacije ljudi iz ove zgrade će biti nastavljene po planu.

Protest se nastavlja ispred policijske stanice „Zvezdara“, u ulici Milana Rakića, gde su privedeni aktivisti i aktivistkinje.

M.M.

Prethodni članak

Izbeglice pod opsadom – mir kao rat pravnim sredstvima

Privedeni aktivisti i aktivistkinje su pušteni na slobodu

Sledeći članak