Privedeni aktivisti Krova nad glavom koji su sprečavali deložaciju u Novom Sadu

Izvor: Združena akcija krov nad glavom

Policija je privela aktiviste i aktivistkinje Združene akcije Krov nad glavom koji su danas na solidarnoj akciji u Novom Sadu sprečavali prinudno iseljenje porodice Mandić iz njihovog doma.

Na Facebook stranici Združene akcije postavljeno je sledeće obaveštenje:

Novosađani, svi koji smo danas branili porodicu Mandić smo privedeni i nalazimo se u policijskoj stanici. Represija nad solIdarnim građanima je počela i pre donošenja novog zakona.

Aktivisti i aktivistkinje su se okupili danas u 11:30 časova za kada je bilo zakazano prinudno iseljenje porodice Mandić zbog spora oko vlasništva nad stanom.

Prema dostupnim informacijama, porodica Mandić je uložila 40.000 evra u objekat u izgradnji, u dogovoru sa Todorom i Oliverom Čegar, ali se ispostavilo da objekat nije u njihovom vlasništvu, te da su oni unajmili izvršiteljsku kancelariju koja je već dva puta pokušala da realizuje iseljenje porodice Mandić.

Ipak, i pored privođenja, solidarno okupljanje građana i građanki je dovelo do obustavljanja ove deložacije.

Kako je za Mašinu rekao Ivan Zlatić iz Združene akcije Krov nad glavom: „Današnje privođenje aktivista i aktivistkinja predstavlja procenu policije o remećenju službenih lica u obavljanju dužnosti i nije posledica novog Krivičnog zakona ili predloženih izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju“.

Međutim, policija je retko tokom deložacija pokazivala ovaj stepen represije, pa ostaje pitanje zašto se baš to desilo danas. Ono što je problem je što bi sa usvajanjem predloženih izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju i davanja većih ingerencija samim izvršiteljima ovo mogla postati češća praksa., zaključuje Zlatić.

Ova organizacija je već reagovala na nove izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju koji, kako kažu, kriminalizuje solidarnost građana – propisuje visoke novčane kazne svakome ko „ometa ili sprečava sprovođenje izvršenja“ i izričito ovlašćuje izvršitelje da policiji narede hapšenje „izvršnog dužnika i ostalih prisutnih lica, ako budu ometala ili sprečavala izvršenje“.

Združena akcija „Krov nad glavom“ u nedelju u 12 časova na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu organizuje protest protiv novih ovlaščenja izvršitelja, kriminalizacije solidarnosti, a za zaštitu prava na jedini dom.

I.P.

Prethodni članak

Protest protiv izvršitelja

Niko bez doma! Protest protiv davanja većih ovlašćenja izvršiteljima

Sledeći članak