Privredni sud u Zrenjaninu doneo je rešenje o pokretanju stečaja nad Fabrikom vode

Rešenje o pokretanju stečaja nad Fabrikom vode u Zrenjaninu doneto je na predlog preduzeća Vodovod i kanalizacija.

Samo dan nakon obeležavanja Svetskog dana voda Privredni sud u Zrenajninu doneo je rešenje o pokretanju stečaja nad Fabrikom vode.

U predlogu Vodovoda i kanalizacije za pokretanje stečaja se navodi da prema Fabrika vode tom preduzeću duguje nešto više od 14 miliona dinara, da je pokrenut izvršni postupak i da je parnični postupak u toku.

Sud je utvrdio da je ispunjen stečajni razlog i da je račun Fabrike vode od 2. juna 2021. u neprekidnoj blokadi.

Vlasnik Fabrike vode od januara ove godine je Pannonian water DOO, koji je u vlasništvu firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Fabriku je u januaru prodala Erste banka za polovinu procenjene vrednosti, nakon dva neuspela pokušaja. Erste banka je pravo na raspolaganje imovinom fabrike stekla kao glavni finansijer njene izgradnje, koju je kreditirala u obimu od 65%.

Fabrika vode prodata je na „punoletstvo“ zabrane upotrebe vode iz vodovoda u Zrenjaninu.

Dvadesetog januara 2004. godine upotreba vode iz gradskog vodovoda u Zrenjaninu je zbog prekomerne koncentracije arsena zabranjena odlukom Pokrajinskog sanitarnog inspektora. Kako smo i ranije pisali, osamnaest godina, nebrojeno tendera za izgradnju Fabrike vode i tri poništena ugovora kasnije Zrenjaninci nisu ni korak bliži tome da sa česme piju vodu koja ne izaziva trovanje, poremećaje u razvoju i rak.

A.J.

Prethodni članak

Suvlasnica Galensa ogradila i državno zemljište, saznaje Odbranimo šume Fruške gore

Sindikati: ako ratna kriza potraje duže, može da se očekuje i otpuštanje radnika

Sledeći članak