Protest advokata „Ne damo naše Laure“ danas u Novom Sadu

Pravnici, građani i deo opozicije okupiće se 16. marta ispred zgrade suda u Novom Sadu da iskažu protest protiv smena tužiteljki i degradacije tužilaštva.

Nakon tri beogradska protesta, četvrto okupljanje advokata i građana biće održano u Novom Sadu sa početkom u 17 časova. Planirano je da se građanima obrate Dušanka Davidov, advokatica, Savo Dordić, sudija u penziji, Sara El Sarag, advokatica i Jovan Rajić, advokat i jedan od glavnih organizatora protesta „Ne damo naše Laure“.

„Ovo je pitanje svih nas, jer će nam pre ili kasnije svima zakucati na vrata interes političkog kriminala od kog nam, ako ne zaštitimo ono još malo zdravlja u našem pravosuđu, neće biti pomoći“, izjavio je za Mašinu Radivoje Jovović, docent na fakultetu za pravne i poslovne studije i predsednik novosadskog gradskog odbora stranke Zajedno, koji je učestvovao u organizovanju protesta.

„Kao politikolog i kao građanin, znam da nema vladavine prava i demokratije bez nezavisnog pravosuđa. Tužioci i tužiteljke moraju imati pravno definisan i suštinski zaštićen okvir samostalnosti u radu kako bi nas štitili od zloupotreba korumpirane i autoritarne vlasti, pod kakvom, nažalost, živimo“, komentariše Jovović i poziva:

„Ne dajmo naše Laure, ne dajmo nas same! Ljudi smo, odbranimo se!“

Podsetimo, organizatori protesta zahtevaju da se tužiteljke Savović i Paunović iz Odeljenja za opšti kriminal, u koji su premeštene nakon hapšenja šest odgovornih lica u EPS-u, vrate u Odeljenje za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva (VJT).

Na novosadskom protestu biće ponovljeni i zahtevi za smenu Republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac, Višeg javnog tužioca u Beogradu Nenada Stefanovića i Prvog zamenika višeg javnog tužioca u Beogradu Brankice Marić. Advokati koji stoje iza logistike protesta „Ne damo naše Laure“ su ove zahteve formalizovali devetog marta, dan pred treći protest, predavši inicijativu za razrešenje Dolovac, Stefanovića i Marić Državnom veću tužilaca u Beogradu.

Kako smo ranije pisali, na aktuelna dešavanja u tužilaštvu reagovao je i sindikat policije, čiji predstavnici su početkom marta podneli krivičnu prijavu protiv Stefanovića. Kako je izveštavalo Vreme, u Policijskom sindikalnom savezu smatraju da je Stefanović izvršio niz krivičnih dela prema svojim podređenima: „sklanjani su iz Odeljenja za organizovani kriminal, degradirani su u svojoj službi, a pokušalo se i da se ometa i samostalnost u radu“.

I.K.

Prethodni članak

Dokle će žene da gube? Rodna segregacija na radu

Predloženi zakon ne bi dobrineo bezbednosti i zdravlju radnika, smatra profesorka radnog prava

Sledeći članak