Protest protiv izvršitelja

Izvor: Združena akcija Krov nad glavom / Facebook

Združena akcija „Krov nad glavom“ u nedelju u 12 časova na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu organizuje protest protiv novih ovlaščenja izvršitelja, kriminalizacije solidarnosti, a za zaštitu prava na jedini dom.

Povod za organizovanje ovog protesta su najavljene izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju koje predlaže Ministarstvo pravde.

Prema tumačenju Združene akcije „Krov nad glavom“, novim zakonom dužnici se opterećuju dodatnim nametima, a pravo na dom neće postati zaštićeno što je suprotno međunarodnim konvencijama koje je Republika Srbija potpisala.

Osim toga, doćiće do kriminalizacije solidarnosti pa bi svi oni koji pokušavaju da pomognu ljudima koje isteruju na ulicu mogli da završe u zatvoru. Dok će izvršitelji moći da izdaju direktne naredbe policijacima na dužnosti.

Ovo se tiče svih nas! Ukoliko ovo prođe, sve će nas od ulice deliti nekoliko neplaćenih računa! Ne dozvoli da 1. januar 2020. postane dan od kada će izvršitelji biti vlast, a dužnici – robovi! Pridruži nam se na protestu i postani deo pokreta za odbranu prava na dom!, kaže se u saopštenju Krova nad glavom

M.M.

Prethodni članak

Izmenama Krivičnog zakona protiv otpora sistemu

Privedeni aktivisti Krova nad glavom koji su sprečavali deložaciju u Novom Sadu

Sledeći članak