Protivnici abortusa optuženi za kršenje saveznog zakona u SAD

Prethodnih nedelja je u toku suđenje optuženim protivnicima abortusa u vezi sa invazijom i blokadom klinike za reproduktivnu zdravstvenu zaštitu u Vašingtonu na Saveznom sudu Sjedinjenih američkih država.

U utorak je savezna porota osudila petoricu optuženih protivnika protiv abortusa za prekršaje saveznih građanskih prava u vezi sa invazijom i blokadom klinike za reproduktivnu zdravstvenu zaštitu u Vašingtonu, 22. oktobra 2020. Prema Ministarstvu pravde, optuženi su osuđeni za krivično delo zavera protiv prava i slobode pristupa ulazu u klinike. Svaki optuženi se suočava sa potencijalnom kaznom od 11 godina zatvora i tri godine nadzora nakon puštanja na slobodu, odnosno novčanom kaznom do 350.000 dolara, javlja Feminist Majority fondacija.

Ovaj slučaj je značajan jer je prvi put da je Ministarstvo pravde optužilo aktiviste protiv abortusa za kršenje statuta zavere o građanskim pravima, u vezi sa Zakonom o slobodi pristupa ulazima u klinike – „istorijski trenutak u tekućoj borbi za to da anti-abortus ekstremisti snose odgovornost za za svoje nezakonito ponašanje“, navodi MsMagazine.

„Ova važna pobeda potvrđuje prava žena, pacijentkinja i pružalaca mogućnosti abortusa širom zemlje“, rekla je direktorka projekta za pristup nacionalnim klinikama Fondacije Feminist Majority.

Prekršen zakon zabranjuje „dve ili više osoba koje se zavere da povrede, ugnjetavaju, prete ili zastraše bilo koju osobu… u slobodnom vršenju ili uživanju bilo kog prava ili privilegije koje su mu obezbeđene Ustavom ili zakonima Sjedinjenih Država“.

Podsetimo, Vrhovni sud Sjedinjenih država je 2022. razmatrao slučaj Dobs protiv Džeksonove ženske zdravstvene organizacije, koji je osporavao zabranu abortusa u Misisipiju posle 15 nedelja. Sud je doneo odluku u korist države kojom je odbačena presuda iz 1973. kojom je legalizovan abortus, što je suštinski dovelo do ukidanja ustavnog prava na abortus a posledično i do donošenja zakona koji zabranjuju abortus u brojnim državama Sjedinjenih država.

Žene širom sveta brane pravo na izbor i telesnu autonomiju, dok su u Evropi takve borbe najvidljivije u Poljskoj. Pa ipak, nigde nismo sigurne. U Srbiji je u maju ove godine održana konferencija protiv abortusa. Na nju i opasan narativ koji stoji iza takve konferencije upozorile su brojne ženske organizacije u Srbiji, o čemu ste imali priliku da čitate na Mašini.

I.P.

Prethodni članak

Devojka iz predgrađa: Ko štiti žene od nasilja?

Usvojeno „rekordno povećanje“ minimalne cene rada nedovoljno za dostojanstven život

Sledeći članak