„Radnici Fijata se ne bore samo za svoja prava već i za prava drugih radnika“, saopštavaju Oružari

Pred sutrašnje pregovore sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, podršku radnicima Fijata je uputila i Sindikalna organizacija Zastava oružje čiji odbor zaključuje da su njihovi zahtevi „u potpunosti legitimni i u funkciji su odbrane elementarnih civilizacijskih, građanskih i radničkih prava“.

„Pokazujući veliku hrabrost i odlučnost da odbrane svoje zahteve radnici Fijata su dali svetao primer kako se treba boriti protiv političke osionosti i nipodaštavanja radničkih prava“, saopštavaju Oružari.

Oni podsećaju da su političari i pre 12 godina obećavali svetlu budućnost, najavljujući dolazak Fijata: „uz otpuštanje hiljade radnika i subvencijama koje su se merile stotinama miliona evra, a i sada se najavljuju elektromobili i gde opet hiljade radnika treba da ostane bez posla uz subvencije od desetine miliona evra“.

Oružari smatraju da su radnici Fijata svojim otporom pokazali zrelost ne samo političarima na vlasti već i delovima sindikalne centrale.

„Oni su pokazali kako se brane prava industrijskih radnika u gradu koji je platio preveliku cenu tranzicije kada se desetine hiljade radnika našlo na ulici, da bi danas radnici opet bili u istom položaju“, navodi se u saopštenju.

Radnici Fiajta ispred Sava centra
Radnici Fiajta ispred Sava centra; Foto: Aleksandar Korać

U Sindikatu Zastava oružje veruju da se radnici Fijata ne bore samo za svoja prava već i za prava drugih radnika i izražavaju uverenje da će vlasti shvatiti da se radnici ne svojom krivicom gubitkom posla dovode u građane drugog reda jer je, kako navode, jasno da ostajanjem bez posla ostaju i bez lične i porodične perspektive i ljudskog dostojanstva.

„Na žalost u državi Srbiji ni posle dve decenije od demokratskih promena nije stvoreno društvo u kome će se afirmisati princip socijalne pravednosti i solidarnosti“, zaključuju Oružari.

M.M.

Prethodni članak

Donirajte za prve zadružne solarne elektrane na Staroj Planini: Elektropionir pokrenuo kampanju Solarna Stara

Vrhovni sud omogućio zabranu abortusa u Americi

Sledeći članak