Radnici samoupravne fabrike VioMe pozivaju na međunarodnu solidarnost

„Jedina fabrika u zemlji koja je oslobođena od gazda i vraćena društvu, jedina fabrika u Grčkoj koja radi na osnovama samoupravljanja, jednakosti i solidarnosti, je u opasnosti“, pišu u pozivu za međunarodnu solidarnost saveznici samoupravljačke zadruge VioMe.

Pokličem „Ruke dalje od VioMe“ radnici grčke samoupravne fabrike i njihovi saveznici pozivaju na međunarodnu solidarnu podršku da bi sprečili zatvaranje proizvodnje koja uspešno posluje poslednjih deset godina.

VioMe, fabrika ekološke kućne hemije u Solunu kojom upravljaju radnici, je u opasnosti. Inspiracija za mnoge samoupravne inicijative širom sveta, VioMe uspešno posluje od 2014 godine, ali kako nijedna vlast u poslednjih deset godina nije htela da pomogne da se reše vlasnički odnosi nad fabrikom, njenim radnicima preti deložacija.

Fabriku koja posluje kao društveno odgovorna zadruga radnici su okupirali 2011. godine, nakon što je kompanija „Philkeram-Johnson“, vlasnica fabrike, prestala da isplaćuje plate i prijavila bankrot. Radnicima je trebalo još tri godine truda i solidarne podrške da bi pokrenuli zadružnu proizvodnju prema principu neposredne demokratije.

Stari poslodavac je ostao vlasnik zgrade, mašina i zemljišta, iako su zadrugari svih ovih godina tražili od vlasti da se deo imovine firme Philkeram-Johnson koji koriste prepiše na VioMe kao kompenzacija za oko 4 miliona evra koliko bankrotirana kompanija duguje radnicima zbog neisplaćenih plata i doprinosa.

Ekološka kućna hemija koju proizvodi samoupravna zadruga VioMe izložena u prostoru solunske fabrike; Foto: Dawid Krawczyk / Flickr

Kako nijedan saziv lokalnih vlasti nije hteo da postupi u korist radnika samoupravljača, dogodilo se ono što je bilo logično da se dogodi: prodata je imovina „Philkeram-Johnson“, dakle i prostor i zemljište koji koristi VioMe. Prema saopštenju VioMe, kupac je investicioni fond iz Južne Afrike, a procedura prodaje je bila netransparentna.

Radnici VioMe i pokreta solidarnosti izjavljuju da ostaju u fabrici, da će se proizvodnja nastaviti „čak i ako kapital i država puste na nas policiju“.

„Želimo da naša poruka obiđe ceo svet: Ruke dalje od VioMe“, piše u pismu u kojem se poziva na međunarodnu solidarnost.

Preporuka za sve koji bi se solidarisali je da se solidarne akcije organizuju tokom cele nedelje, a najznačajniji datum aktuelne borbe je 18. mart kada će se u Solunu održati solidarni protest na koji će stizati demonstranti iz cele zemlje.

Materijali o solidarnim akcijama za odbranu VioMe na društvenim mrežama se dele pod #defendViome.

A.J.

Prethodni članak

Predloženi zakon ne bi dobrineo bezbednosti i zdravlju radnika, smatra profesorka radnog prava

OŠFG: Planove seče šume na Fruškoj gori pisali vlasnici firmi za seču

Sledeći članak