Radnici u Srbiji ponovo na prvom mestu u Evropi po broju radnih sati

U poslednjem kvartalu prošle godine radnici u Srbiji su prosečno radili po 42,1 sati nedeljno, čime su potvrdili neslavno prvo mesto u Evropi.

Poslednji podaci o dužini nedeljnog radnog vremena koje je objavio Eurostat (statistička agencija Evropskog parlamenta) pokazuju da radnice i radnici u Srbiji imaju najduže radno vreme u Evropi. Naime, prema istraživanju koje je objavljeno 12. aprila, a koje se odnosi na poslednji kvartal 2021. godine, prosečno nedeljno radno vreme u Srbiji je iznosilo 42,1 sati.

Važno je naglasiti da se ovi statistički proračuni odnose samo na zaposlene i to na vreme provedeno na „glavnom poslu“, odnosno u merenja ne ulaze radni sati onih koji ne rade po ugovorima o radu, kao ni radni sati na dodatnim poslovima koji su pravilo za veliki broj ljudi. Ukoliko to uzmemo u obzir možemo sa pravom pretpostaviti da bi prosečan broj radnih sati bio i veći.

I u prethodnom Eurostatovom istraživanju su radnici iz Srbije bili na prvom mestu po broju radnih sati, na Mašini ste mogli da čitate da se u našoj zemlji tada prosečno radilo čak 43,5 sati nedeljno.

Među tridesetak zemalja čiji su podaci uzeti u obzir najamnje se radi u Holandiji (30,9), Norveškoj (32,6) i Austriji (32,9), dok se najviše, osim u Srbiji, radilo u Rumuniji (39,5), Bugarskoj (39,3) i Grčkoj (39,3).

Radno vreme u Srbiji, kao i u većini evropskih zemalja, bi po pravilu trebalo da iznosi 40 sati nedeljno, međutim poslodavci imaju na raspolaganju različite mogućnosti za produžavanje radnog dana i veću eksploataciju radne snage. U nekim zemljama sindikati i progresivne političke organizacije aktivno rade na kampanjama za skraćivanje radnog vremena, odnosno uvođenja četvorodnevne radne nedelje.

M.M.

Prethodni članak

Moguće je: plaćeno odsustvo za vreme menstruacije

Evropska nagrada za savremenu arhitekturu odlazi stambenoj zadruzi iz Barselone

Sledeći članak