„Radnička prava su ljudska prava. Ne odustajemo od zajedničke borbe!“, poručili su aktivisti ispred Linglonga

Grupa aktivista i aktivitkinja je obeležila Međunarodni dan ljudskih prava posetom radnicima iz Vijetnama koji rade na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu.

akcija ispred zgrade u kojoj su smešteni radnici iz Vijetnama

Aktivisti iz Zrenjanina, Novog Sada i Beograda su ispred fabrike Linglong u Zrenjaninu danas poručili radnicima iz Vijetnama, ali i domaćem radništvu, da su uz njih, razvivši transparente na kojima je pisalo „Radnička prava su ljudska prava“ i „Ne odustajemo od borbe za vas!“.

„Ljudi koji su 8-9000 km daleko od kuće, u nepoznatoj zemlji, koji žive u neljudskim uslovima i kojima su uskraćena prava na dostojanstven život i rad, uspeli su da se pobune i uzbune javnost zbog toga. Zato mislimo da su radnici iz Vijetnama, zaposleni na izgradnji fabrike Linglong, jedni od najvećih boraca za ljudska prava u Srbiji danas“, izjavila je na okupljanju Milica Marinković iz Inicijative A 11.

U akciji su učestvovali aktivisti i aktivistkinje iz A 11 – Inicijative za ekonomska i socijalna prava, ASTRA – Akcije protiv trgovine ljudima, Zrenjaninskog socijalnog foruma, Zrenjaninske akcije, Zadruge Oktobar, PAOR – Panonske antifašističke organizacije, CK 13 i drugih organizacija.

U pratećem saopštenju se navodi da su aktivisti obišli i ostale poznate lokacije na kojima su smešteni vijetnamski radnici koji rade na izgradnji fabrike Linglong i uručili im pakete pomoći u hrani i garderobi. Pomoć je radnicima dostavljena preko ograde, usled prisustva privatnog obezbeđenja.

Aktivistkinje ASTRE su pokušale i da radnicima smeštenim na prvobitnoj lokaciji dostave i letke sa informacijama na vijetnamskom o pravima i pomoći koja im je dostupna, kao i kontaktima organizacija kojima mogu da se obrate za pomoć, ali ih, kako se navodi, radnici nisu preuzeli u strahu od menadžmenta. One su nosile i transparent sa kontakt podacima Tima za podršku žrtvama.

U saopštenju grupe organizacija se podseća na to da je Inicijativa A 11 osmog decembra podnela krivične prijave protiv odgovornih lica u kompaniji „China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction“ i „Linglong International Europe“ iz Zrenjanina zbog osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo protivpravno lišenje slobode i zbog povrede prava na štrajk, kao i na to da je ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima sredinom novembra je obavestila sve nadležne državne organe o uslovima smeštaja i ispunjenosti indikatora trgovine ljudima u ovom slučaju, na šta nadležni još nisu reagovali.

Grupa organizacija koja je učestvovala u današnjoj akciji navodi i to da će Evropski parlament raspravljati o „rezoluciji o prisilnom radu u Linglongu“ na zasedanju koje je zakazano za 16. decembar.

I.K.

Pogledajte snimak razgovora o problemima s kojima se suočavaju strani radnici u Srbiji:

Prethodni članak

Mineco ltd: Tužili smo medij koji ne poštuje odluku Saveta za štampu

Predizborne kampanje: vreme povećanog filtriranja internet sadržaja

Sledeći članak