RERI zahteva da Vlada odustane od izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima

Najavljene izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima su neustavne, ocenjuje RERI, zbog čega zahteva njihovo povlačenje iz skupštinske procedure.

Sporne izmene bi omogućile da država „formalno suspenduje pravni poredak Republike Srbije prilikom pregovora sa stranim investitorima“, objavljuje Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu – RERI na svom sajtu.

Po oceni RERI-ja, ako se izmene usvoje, povlašćeni investitori u projekte eksploatacije će biti oslobođeni od obaveze pribavljanja saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu i plaćati manji porez.

Podsetimo, izrada studije o proceni uticaja projekata na životnu sredinu definisana je Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu. Praksa pokazuje da studija o proceni uticaja na životnu sredinu nije sasvim efikasan instrument za zaštitu životne sredine, iako bi to trebalo da bude. Tako je pre svega zbog razlika u političkoj i ekonomskoj moći aktera na terenu, ali i zbog rupa u zakonu.

Organizacije za zaštitu životne sredine i aktivisti često upozoravaju na to da investitori zaobilaze zakonske obaveze prilikom dobijanja dozvola za projekte iz oblasti energetike, rudarstva i građevinarstva. Upadljivi su primeri u kojima je iz studije izostao objektivan i temeljan opis sredine u kojoj se gradi i odgovorna procena uticaja budućeg projekta.

Javnosti i ugroženim lokalnim zajednicama su poznati i primeri izostanka studija o proceni uticaja na životnu sredinu u slučajevima izgradnje derivacionih MHE malog instalisanog kapaciteta. Za njih po zakonu studija o zaštiti nije neophodna, iako je šteta koju MHE nanose životnoj sredini najčešće objektivno velika.

U nekim slučajevima se, ipak, studija o zaštiti životne sredine ispostavlja kao ključni faktor. Tako je početkom godine sprečena izgradnja gondole između Kalemegdana i Ušća zahvaljujući tome što je građevinska dozvola izdata bez prethodnog dobijanja saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.

Podsetimo i na to da je tek u izradi studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta ekploatacije mineral jadarita u okolini Loznice, kompanije Rio Tinto. Meštani i aktivisti tvrde da bi, ukoliko do eksploatacije jadarita dođe, jalovina iz rudnika mogla značajno da ugrozi poljoprivredno zemljište i pitku vodu. 

U okviru primedbi na izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima RERI upozorava i na to da one daju mogućnost da se investitoru PDV i porez na dobit obračunavaju po nižim, povlašćenim stopama. Predsednik UO RERI-ja Jovan Rajić je tim povodom izjavio

Mi smo se već susretali sa situacijama gde država stranim investitorima, na primer u Zrenjaninu ili Boru, dozvoljava pogodnosti različitih vrsta, mimo svakog komercijalnog i racionalnog objašnjenja, ali bi ovakvim izmenama zakona ova praksa bila legalizovana i zapravo postala pravilo u ponašanju države, što je i pravno i tržišno neprihvatljivo, kako prenosi RERI.

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu je objavio i da će u slučaju da Skupština sutra, 15. aprila,  usvoji izmene zakona podneti inicijativu za ocenu ustavnosti spornih odredbi Ustavnom sudu.

I.K.

Prethodni članak

Virus medijske mizoginije: kako izveštavati?

U Berlinu ukinuta zabrana rasta stanarina na inicijativu partija federalne vlade

Sledeći članak